Last news in Fakti

7 Май, 2014 07:51 1 096 0

Влоговете надминаха 40 млрд. лв.

  • печата-
  • преглед

Преглед на печата


Влоговете надминаха 40 млрд. лв., информира "Труд"
Влоговете на домакинствата в банките надхвърлиха психологическата граница от 40 млрд. лв. и в края на март са общо 40,3 млрд. лв., показва статистиката на БНБ. За три месеца хората са спестили нови 1 млрд. лв., като близо половината от тази сума е дошла от изплатените от банките лихви. 40 млрд. лв. е приблизително половината от годишния брутен вътрешен продукт на България. Общо депозитите на домакинствата и бизнеса в банките възлизат на 63,4 млрд. лв. Това е с около 6 млрд. лв. повече от раздадените им кредити. Това показва, че в резултат на кризата и бума на спестяванията кредитите за частния сектор у нас вече могат да се финансират изцяло от местни спестявания. За една година депозитите на домакинствата са се увеличили с 3,6 млрд. лв., сочат още данните на централната банка. Според икономисти продължаващият висок темп на спестяванията е сигнал, че гражданите все още се страхуват от кризата и предпочитат да заделят парите си настрана. Заради огромния приток на ресурс към банките доходността по влоговете непрекъснато намалява и в края на март средната лихва по новооткритите спестявания до една година в левове е паднала до 3,33%.

 

50 млн. евро оставиха българите в Гърция за празниците, съобщава пък "24 часа"
Близо 50 млн. евро са похарчили българите в Гърция само за почивните дни от 1 до 6 май, показват изчисления на туристически агенции. Според данни на Гранична полиция за Гърция през тези дни са пътували 260 000 българи. От тях поне 85 000 са били за две или три нощувки. Средно на човек са похарчили около 400-500 евро за спане, кафе, ресторанти, сувенири, шопинг. Което прави към 40 млн. евро. Ако останалите просто са се разходили за ден без преспиване, са оставили в Гърция поне по 50 евро на човек, или още около 10 млн. евро. Проверка на "24 часа" показа, че цяла Северна Гърция и Йонийските острови бяха българска територия за 6 дни. Съседите успяха да привлекат нашенци с атрактивни пакети, добро обслужване и вкусна и качествена храна. Тамошните телевизии непрекъснато излъчваха репортажи как западноевропейските туристи са полудели по гръцката кухня, с което дестинацията им става още по-привлекателна. Навсякъде в ресторантите менютата вече са на български, а келнерите се опитват да обслужват на нашия език. На фериботите моряците дават команди на български и така улесняват шофьорите ни при паркирането. Родни трикольори се веят пред повече таверни. "Ще продължим да идваме тук, защото в Гърция се чувстваме повече добре дошли, отколкото в нашите курорти", категорични са пловдивчаните Екатерина и Радослав Минчеви.

 

Европейският съд спря обмена на данни за нарушители на пътя, акцентира "Сега"
Европейският съд в Люксембург отмени директива от 2010 г., която позволява проследяването и налагането на наказания на шофьори от ЕС, които извършат нарушения на пътните правила в страна от ЕС, която не е родината им. Според решението на магистратите директивата стъпва на правна база, която няма отношение към основната й цел. Директивата създава процедура за обмен на информация между страните от ЕС за 8 основни нарушения на правилата за движение по пътищата - превишена скорост, неизползване на предпазни колани, неспазване на сигнал на светофар, шофиране след употреба на алкохол или наркотици, управление на мотоциклет без каска, шофиране в забранена лента и използване на мобилен телефон по време на шофиране. По силата на правилата страните членки имат достъп до националните бази данни на останалите страни от съюза за регистрация на автомобили, за да открият кой е нарушителят на пътните правила. Делото бе заведено от ЕК срещу Европейския съвет и Европейския парламент с аргумента, че полицейското сътрудничество не може да е основание за обмен на данни в случаи на нарушения на пътните правила. Страната на Съвета и парламента взеха и 8 страни членки.

 

Бизнесът търси 1400 студенти, рапортува "Стандарт"
Бизнесът тръгва на лов за студенти. 1400 младежи ще бъдат наети това лято в хотели и ресторанти, а заплатите им се поемат от европейската програма за студентски стажове и практики, научи "Стандарт". Месечната стипендия може да стигне до 480 лв., а работодателите да дадат още. Това ще мотивира студентите да предпочетат нашите курорти пред бригадите в чужбина, убедени са в образователното министерство, което ръководи програмата. На младежите ще се предлага квалифицирана работа, която изисква владеенето на чужди езици. Те ще бъдат наемани за администратори, рецепционисти, аниматори и компютърни специалисти в големите хотели. До средата на май ще са ясни работодателите. Те обаче трябва да побързат, защото финансирането е според реда на заявките.

 

 
SMS-ите са враг на запетаите, предупреждава "Новинар"
SMS-ите са голям враг на пунктуационните знаци и особено на запетаите. Това разказа проф. Владко Мурдаров от Института по български език към БАН за "Новинар". "Изписването на български думи на латински не е основният проблем. Напоследък се забелязва тенденция да се пише предимно на кирилица. Понякога обаче хората умишлено допускат грешки, за да са по-интересни", коментира проф. Мурдаров. Според него е интересно, че все повече зачестяват случаите, в които тийнейджъри решават да сътворят есе или стихотворение на английски език, обяснявайки, че така имат по-богат арсенал от изразни средства. По думите на езиковеда това не е така, а по-скоро идва от факта, че още от малки започват да изучават двата езика почти наравно и така просто искат да демонстрират, че го владеят добре. Мурдаров допълни, че като цяло българите знаят, че се поставя запетая пред "че" и "но". Голямо съмнение идвало обаче, когато трябва да се постави препинателен знак, затварящ обособени части.

 

ЕК потвърди положителната прогноза за България, оптимистично отбелязва "Дума"
Пролетната прогноза на Европейската комисия за състоянието на икономиката в страните членки потвърди оптимистичните данни за България. Според анализите на експертите в Брюксел страната ще продължи да затвърждава ръста си, а вътрешното потребление ще продължи да се увеличава. От Брюксел очакват тази година икономиката ни да отбележи ръст от 1,7 на сто, а догодина - до 2 на сто, но в случай, че няма спиране на доставките на синьо гориво от Русия. В доклада към пролетната прогноза на Европейската комисия е обърнато специално внимание и на нестабилността на пазара на труда. Тя може да повлияе върху вътрешното потребление в страната заради оставащата ниска покупателна способност на населението. Като цяло за Европейския съюз експертите очакват растежът на реалния брутен вътрешен продукт да достигне до 1,6 на сто за всички 28 страни и 1,2 на сто за страните от еврозоната. За догодина прогнозата са съответно две на сто и 1,7 на сто.  

 

Плажовете остават без спасители, пресмята "Преса"
В Навечерието на туристическия сезон от бранша предупреждават, че кризата с водните спасители е в пика си. Има опасност плажове да останат неохраняеми заради липсата на морски гардове. Централният плаж на Бургас е единствената ивица, стопанисвана от община, което я прави и по-различна. Там недостиг на спасители няма, защото фирма, избрана с обществена поръчка, се грижи за осигуряването им. Ако не може да попълни необходимия брой, не печели поръчката. Не така стоят нещата с другите плажове - колкото по-далеч от градовете и по-неатрактивни са, толкова по-трудно има желаещи да ги охраняват. Едно от решенията за справяне с проблема е, че концесионерите вече не са длъжни да осигуряват пълен брой спасители от 1 юни до края на септември. За първи път това лято всеки от тях изготвя схема за поетапно откриване и закриване на плажа, която се одобрява от регионалното министерство. Така малките плажове могат да спестят от охрана през юни и септември. Има обаче и негативна страна - по-кратката заетост също отблъсква кандидатите за спасители. От БЧК казват, че за последните 10 години са обучили над 10 000 водни спасители.

 

Взаимните фондове отново стават атрактивни, съобщава "Капитал Daily"
Ниските лихви по депозитите и възстановяването на финансовите пазари направиха взаимните фондове отново атрактивни. Данни на индустрията и "Кaпитал Daily" показват, че активите йм в България вече надхвърлят 1.2 млрд. лв., докато по време на най-тежките моменти от кризата бяха наполовина. Най-голяма е динамиката при схемите, предлагани от банките, където има преливане на клиенти от депозитни към инвестиционни продукти. Сред причините за възобновения интерес към фондовете е постигнатата от тях доходност, като в много случаи тя надвишава в пъти тази от депозитите. По данни към 29 април активите на членовете на Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД) възлизат на 826 млн. лв. Предлагат се и фондове, регистрирани извън страната, които също привличат ресурс. Pioneer Investments добавят още 146.6 млн. евро (287 млн. лв.) към пазара, а по данни на "Капитал Daily" фондовете на Schroders, Райфайзенбанк, Пощенска банка и "Сосиете Женерал" носят още над 120 млн. лв., с което общо инвестираните средства от местния пазар надхвърлят 1 млрд. лв. Дори и така, процентът на вложенията в такъв тип продукти е много нисък в сравнение със средното за региона и Европа. Домакинствата в България продължават да държат над 90% от спестяванията си в депозити, но тенденцията започва да се променя заради спада на лихвите и постиганата висока доходност от фондовете. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове