Last news in Fakti

14 Май, 2014 10:46 854 0

ГЕРБ внася вота на недоверие в петък

  • герб-
  • реформаторски блок-
  • среща-
  • енергетика-
  • южен поток

Има основание да се смята, че при Южен поток е налице най-голямата корупционна афера, заяви Радан Кънев

ГЕРБ внася вота на недоверие в петък - 1
Снимки: БТА

ГЕРБ ще внесе вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала в енергийната политика в петък.

Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов по време на консултациите с Реформаторския блок по въпросите, свързани с енергетиката.

„Бих започнал с това, че вече 20 дни искаме да ни се даде официалния баланс на енергийните компании. Онзи ден тихомълком е дошло писмо на Стойнев, който казва, че не може да ни предостави тази информация, защото баланса още не бил готов. Не знам откъде му идва тази наглост, защото винаги депутатите, които изискват информация, са длъжни да ни я предоставят. Не мога да подмина така леко и ДКЕВР, защото неслучайно има такива институции в България, които трябва да са независими, за да не се меси политиката в тях. Не е само този регулатор, но този би трябвало да е най-безпристрастният и хората да знаят защо цената на тока трябва да е толкова”, посочи Борисов.

По думите му за да не се стига до популизъм и фалит, държавният регулатор, трябва да се произнесе.

Борисов, заяви, че според тях той НЕК е с дефицит от 3.2 млрд.лв.

„На БЕХ около 1.74 млрд. Ако имахме тези официални данни щяхме да ги сравняваме с 2008, 2006 година, но те бягат от този дебат. Ние чухме, че имате информация за задкулисни преговори, за да знаем. В петък ще внесем вот за недоверие. Чакахме от НЕК да ни изпратят финансовите стойности, но след като ни беше отказано, няма за къде да се бавим. Кой какви интереси защитава ще се види в парламента”, каза още Бойко Борисов.

„Аз съм с две ръце за „Южен поток”, но спазвайки европейското законодателство", посочи Борисов.

Мартин Димитров от Реформаторския блок посочи, че ако моделът на „Южен поток” се случи, ще има големи санкции от ЕК и спрени средства.

Говорителят на блока Радан Кънев заяви, че при този вот най-важна ще бъде позицията на ДПС и ще се види дали надделява европейската им ориентация или корпоративни интереси.

По думите му по закона за достъп до обществената информация са получили данни, даващи основание да се смята, че при "Южен поток" е налице най-голямата корупционна афера.

Реформаторският блок вече сезира ДАНС, главния прокурор и Европейската комисия, за да бъде проведено пълно разследване за "Южен поток".

Този вот е тест за ДПС, посочи Бойко Борисов и уточни, че „ако не го допуснат, ще стане ясно, че има нещо, което крият”.

Истинският мотив за вот на недоверие в енергетиката трябва да бъде националното предателство на управляващите.

С тази категорична преценка на говорителя на РБ, Радан Кънев започна срещата между реформаторите и представители на ГЕРБ, водени от лидера на партията Бойко Борисов.

Продължилите повече от час разговори, се проведоха днес в централата на Изпълнителния съвет на РБ на бул. Витоша 18 и бяха посветени изцяло на „най-голямата корупционна афера в историята на България”, в която депутатите от управляващото мнозинство приеха на първо четене закон, писан извън България и обслужващ интереси на чужда сила. Р

Надявам се, че всички български институции, които сме сезирали по случая ще реагират и ще стане ясно дали говорим за мега корупционен скандал или за нещо още по-сериозно - държавна измяна, поясни Кънев при представянето. Според Кънев е изключително важно е да се изясни дали моделът за Южен поток, при който български закони се пишат в Русия,  не се прилага във всички сфери на управлението на държавата ни.

Дали не е решен в Русия и фалитът на БЕХ и методиката за ценообразуването на ДКЕВР, поясни безпокойството си Кънев. Според члена на гражданския съвет на РБ, Георги Ганев фалитът на българската енергетика е важна стратегическа цел на Русия от 1996г. насам, защото иска да получи  пълни права върху българската газопреносна мрежа. Така ще могат да ни държат бедни и да вдигат цените в България, винаги когато пожелаят, потвърди и секретарят на РБ Гроздан Караджов. Според него българските политици, които обслужват тези интереси са истински национални предатели, защото много добре знаят какво правят и действията им не могат да бъдат оправдани с недоглеждане или случайност.

Този вот ще накара Атака и Бареков да се определят къде стоят спрямо българските интереси и Южен поток, обяви члена на гражданския съвет Мартин Димитров. Според него и Радан Кънев, най-неясни са позициите на ДПС. От партията на Доган винаги са твърдели , че стоят категорично на проевропейски позиции.  Ако не подкрепят вота, това ще се окаже невярно.

Срещата завърши с уверенията, че различията между РБ и ГЕРБ остават, но не могат да бъдат причина да се пренебрегне предателството на националните интереси, пред което сме изправени. Това би било изключително безотговорно от наша страна заяви Радан Кънев на финала, с което Борисов се съгласи.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове