Last news in Fakti

22 Май, 2014 15:00 741 2

Унищожаваме запасите от ракетно гориво

  • ракетно гориво-
  • запаси-
  • оссе

Министърът на отбраната Ангел Найденов подписа меморандум с ОССЕ

Министърът на отбраната Ангел Найденов и Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Заниер подписаха днес, 22 май, във Виена Меморандум за разбирателство между ОССЕ и правителството на Република България за  унищожаване на запаси от ракетно гориво.

Участието на министър Найденов в подписването на документа  беше оценено високо от представителите на ОССЕ като израз на неговата лична ангажираност към решаването на проблема с остарелите ракетни комплекси, криещи рискове за околната среда и човешкото здраве, съобщиха от Министерството на отбраната.

По време на официалната церемония министър Найденов изрази задоволството си от ползотворното сътрудничество между България и ОССЕ и финализирането на Меморандума. Той приветства политиката на ОССЕ в областта на малките оръжия и леките въоръжения и създадените механизми в помощ на държавите-участнички за справяне с излишните боеприпаси. Това е сериозен проблем за много страни в Европа, особено на фона на намаляващите военни бюджети. Активната политика на ОССЕ в тази област значително допринася за намиране на правилните решения и укрепване на доверието и сигурността в евроатлантическата зона на сигурност.  

Ракетните горива са особено токсични и взривоопасни и съхраняването им представлява заплаха от екологичен и хуманитарен характер за здравето, живота и имуществото на хиляди хора. Страната ни не разполага с достатъчен капацитет да извърши самостоятелно унищожаването на запасите от тези продукти в съответствие с техническите норми и изискванията по отношение на опазването на околната среда. Очаква се това да се извърши извън територията на Република България.

С подписването на Меморандума бяха поставени правните основи за реализирането на проекта, който ще бъде осъществен с финансовото, техническо и административно съдействие на ОССЕ.

В рамките на посещението си във Виена министър Ангел Найденов се  срещна и с Томас Вухте, ръководител на звеното за противодействие на тероризма към ОССЕ. Двамата обсъдиха предложението от страна на звеното страната ни да домакинства няколкодневен семинар за обучение на български експерти по антитероризъм от различни ведомства. Идеята е обучението да се фокусира върху гарантирането на човешките права и върховенството на закона в борбата с тероризма. Предложението е семинарът да се организира по проект, финансиран изцяло от ОССЕ, а българската страна да се ангажира с домакинство и експерти, които ще се включат във форума. За участие в подобни семинари ОССЕ предоставя списък от експерти, които са с доказан професионален опит на световно ниво.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светлин Карагеоргиев

    2 0 Отговор
    Браво! Унищожете всичката ни военна техника, напук на "Соца"! Глупаците така, както са я започнали, след 2 години няма да имаме един калашник дори. Прекрасен подарък за някой от нашите съседки. Не се надявайте на Нато да ни спаси, те са едни мошенници. Ако стане една война, недай боже аз няма да ида да се бия без поне пищов. Колко самолета имаме? Колко танка имаме? Че то една Държава, като няма въоражение, то каква Държава е това?
  • 2 Валентин Петров

    0 0 Отговор
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове