Last news in Fakti

12 Декември, 2005 00:00 587 0

Почна разчистване на терена за бургаския небостъргач

  • стойновски-
  • бургас-
  • града-
  • според-
  • градина-
  • община-
  • община бургас
Община Бургас и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) три месеца са пазили в тайна плановете в центъра на морската градина сред зеленина и горска растителност да се строи 45-етажен небостъргач.

Разрешение за градежа още през септември е дал министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов, заяви вчера инвеститорът на обекта Ваклин Стойновски, който е и концесионер на бургаския плаж. Същия месец община Бургас е променила градоустройствения си план, за да включи в него и огромната постройка.

Главният архитект на града Карамфилка Атанасова потвърди думите му. Общински съветници от града обаче нямаха спомен да са гласували подобна промяна. Планът, обхващащ морската градина, бил приет миналата година и в него подобна постройка не фигурирала, казаха те. Според арх. Атанасова гласуване в ОС не било и нужно, след като имало разрешение чак от МРРБ.

Според Закона за устройство за територията (ЗУТ) обаче разрешенията за строителство на сгради се издават от общинската администрация, без значение за колко етажа става въпрос. Съгласие от министерството се иска само за строителството на обекти от национално значение.

Бизнесменът Стойновски сам разкри, че тези дни започва строителството. Зданието ще изникне върху 1 дка терен, който Стойновски закупил преди година и половина от държавата. Цялата морска градина на Бургас е публична държавна и публична общинска собственост. Единствено теренът на Стойновски се е оказал частна държавна собственост. Негов ползвател е бил Институтът по паметниците на културата, а продажбата е станала по времето на министър Божидар Абрашев. На това място досега се намираше Ефендиевата къща. В петък със събарянето й започна разчистването на строителната площадка.

Според Стойновски по цял свят големите градове имали поне един небостъргач, с който да се гордеят. "Гоним американските и азиатските строителни норми. Това ще е символът на Бургас", каза бизнесменът.

Община Бургас не е насрочвала обществено обсъждане сред жителите на града дали са съгласни с подобно строителство в морския парк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА