Last news in Fakti

16 Декември, 2005 00:00 591 0

Търговските обекти ще са далече от паметниците на културата в Несебър

  • несебър-
  • обекти-
  • общината-
  • паметниците-
  • бъдат-
  • поставяне-
  • съоръжения-
  • поставянето-
  • които-
  • културата-
  • световното културно наследство
Търговските обекти ще са далече от паметниците на културата в Несебър, за да се запази обликът на стария град като част от световното културно наследство. За целта общинските съветници са изработили промени в наредбата, която се отнася до реда и условията за провеждане на търговска дейност на открито на територията на общината.

Догодина се навършват 50 години от обявяването на Несебър за град музей. Той е единственият град у нас в списъка на паметниците на световното културно наследство.

Промените предвиждат строго регламентирани условия за осъществяването й. Търговията на открито ще се извършва по схема, одобрена от главния архитект на общината и приета от местния парламент.

Към схемата се прилага обяснителна записка за квадратурата на заетата търговска площ, съоръженията, които ще се ползват, и тяхното предназначение. Съоръженията, които ще се поставят в старата част на Несебър, ще трябва да са по унифициран дизайн, одобрен също от главния архитект.

Новата наредба изрично забранява поставянето на съоръжения около паметниците на културата и поставянето на съоръжения, по-различни от одобрения унифициран дизайн от общината.

Няма да се допуска поставянето на съоръжения пред търговските обекти, по стените и оградите на къщите.

Промените ще бъдат гласувани идната седмица на последната за годината сесия на общинския съвет.

"Необходимостта от ясно разграничаване на реда за поставяне на временни обекти в държавна, общинска и частна собственост, както и конкретизиране на реда за издаване на разрешителни за поставяне с цел подобряване организацията и контрола на процеса на издаването им налага изготвяне и на нова наредба за реда и условията за поставяне на преместваеми обекти на територията на община Несебър", коментира кметът на общината Николай Трифонов.

Междувременно представители на Института по паметниците и културата, Районната дирекция за строителен контрол и община Несебър започнаха проверка на законността на обектите в стария Несебър.

Това беше решено на работна среща между кмета Трифонов и членове на специално сформирана комисия за полуострова, назначена със заповед на културния министър Стефан Данаилов.
Резултатите от проверката ще бъдат обобщени в доклад, който трябва да е изготвен до 27 декември.

От констатациите в него ще зависят мерките, които ще бъдат предприети срещу закононарушителите, коментира градоначалникът на Несебър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА