9 Септември, 2024 10:23 3 076 14

България ще се опита да запази "Старинен град Несебър" в ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • милошев-
  • несебър-
  • старинен град

Министърът на туризма Милошев разговаря с помощник-генерален директор за култура на ЮНЕСКО

България ще се опита да запази "Старинен град Несебър" в ЮНЕСКО - 1

„България ще направи всичко, което е необходимо, за да запази „Старинен град Несебър“ в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО“. Това заяви министърът на туризма Евтим Милошев по време на срещата си с помощник-генералния директор за култура на ЮНЕСКО Ернесто Отоне в централата на международната организация в Париж. Той подчерта, че страната ни работи по изпълнението на препоръките на Комитета за световно наследство с оглед на запазването на статута „Старинен град Несебър“ в Списъка на световното наследство. На срещата присъстваха още Ирина Кае, директор на отдела за културно наследство и Франсоаз Оберт, съветник по културните политики в организацията, а от българска страна – Радка Балабанова-Рулева, посланик на България във Франция и Искра Ангелова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО.

Министър Милошев благодари за високото признание за страната ни с решението на Комитета за световно наследство България да бъде домакин на 47-ата сесия на Комитета през 2025 г. и потвърди силната ангажираност на всички заинтересовани институции да работят за добрата подготовка и организация на този изключително важен и авторитетен международен форум.

„Като страна с хилядолетна история и култура, България става все по-привлекателна дестинация за туристи от цял свят. Нашето богато културно-историческо наследство е сред основните фактори за този интерес“, заяви по време на срещата министър Милошев. Един от основните акценти на разговора бе и развитието на културния туризъм в България като важен и дългосрочен приоритет. „Работим активно, съвместно с Министерството на културата и лично с министъра Найден Тодоров, за опазването и популяризирането на българските обекти под егидата на ЮНЕСКО, но и за включването на нови обекти в списъка на световното наследство на организацията“, изтъкна министър Милошев.

През следващите години между организацията и българската държава предстои сериозна работа по два проекта: създаването на категория 2 Регионален център за подводно и световно наследство в гр. Созопол, с фокус върху проучването, опазването и популяризирането на подводното наследство в черноморския регион и изграждането на световен център за изкуства на о-в „Св. Св. Кирик и Юлита“ край гр. Созопол. Министър Милошев припомни, че островът съхранява различни исторически слоеве и представлява уникално взаимодействие на минало и настояще. Изразена бе и високата оценка за неговия огромен потенциал, който с подкрепата на ЮНЕСКО би могъл да се развие и надгради, за да се превърне в притегателен културен център за целия регион​ с изключителна значимост.

Министърът на туризма подчерта също, че включването на Епископската базилика на Филипопол в списъка на ЮНЕСКО е кауза, за която министерството ще продължи да работи и защитава.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Павел пенев

    15 2 Отговор
    Несебър няма нищо общо със световното културно историческо наследство след натрапване на.нар.демокрация у нас. Той се превърна в търговско спекулативна яма за предлагане на боклуци внесени от цял свят. Ирина Бокова направи много за Несебър, но вожда на индианците Борисов и некадърника Милошев могат само да дрънкат глупости и да ликвидират това което беше постигнато.

    Коментиран от #6

  • 2 СЗО

    11 2 Отговор
    Те селяците от Несебър не искат да си запазят града като историческо наследство, министъра тръгнал да ги оправя....

    Коментиран от #12

  • 3 сергия несебър

    4 0 Отговор
    да бяхте запазили Рациария
  • 4 Хасковски каунь

    8 0 Отговор
    Просторчета за търговия на долни гащи, кюлоти, ватени гащи , сутиени, комбинизони,.......Далавера и културно наследство
  • 5 Летописец

    8 1 Отговор
    Тежки са последните една-две години за стария Несебър . Плажовете му са занемарени , пясъкът им -отнесен . Старият плаж "Буната " е без пясък , посещаван от собственици на кучета , където къпят любимците си . Лошо , Милошев ! Лошо !
  • 6 смях

    13 1 Отговор

    До коментар #1 от "Павел пенев":

    И с какво ти е виновна демокрацията? В Гърция е демокрация и това не пречи да си запазят културно историческите обекти.
  • 7 Саше Велики

    2 0 Отговор
    Този юнеско е голяма работа. Запазва всички ценни обекти по света.
  • 8 ЮНЕСКО

    7 0 Отговор
    Няма вариант да стане това .В Юнеско не се влиза с бетон и стъкло.С това цяло село изградено до пристанището сте само за ЮНЕСКО.Ами тези нови мастодонти насреща с/у провлака?И на всяко кьоше сергия за гащи и сутиени.Къде ,къде по автентични селища има.Бетон не ни трябва.
  • 9 Аз Кочо

    4 3 Отговор
    Какво Юнеско бе,честит 9 ти септември
  • 10 Буха ха

    7 0 Отговор
    С тия сергии не изглежда старинен, по-скоро може да мине за съвременен африкански град
  • 11 Рико

    6 0 Отговор
    Много сте зле и двамата министри! Идея си нямате, че Несебър вече не е това което е бил преди 20 години! Което де жалко, разбира се! Но кой е виновен за това, ако не бездействието на местната управа а и държавната като цяло! Нищо не става от Стария Несебър в момента, какво Юнеско, какви пет лева не знам! Поне да отидат да видят, но като знаят, ще им бият шута след два месеца, нямат стимул хората, но пък щели да направят опит, ха ха! Доста весело!
  • 12 ПРАВО В ДЕСЯТКАТА

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "СЗО":

    АБСОЛЮТНО ВЯРНО!
  • 13 ПАТРИОТИЧНО НАПЛЮСКВАНЕ

    6 0 Отговор
    АБЕ КЪВ ЮНЕСКО КВИ 5 ЛВ.ТРЕБЕ ДА ОПАЗИМ ДАЛАВЕРАТА ЧАЛГАТА ПЛЮСКАНЕТО ПАТРЕОТЕТЕ ПИЛОНИТЕ РАКИЯТЯ БАНИЦАТА И ДРУГИ ИСКОННИ БЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ. ТЕЯ ПА ЗА НЕКВИ КЕРПИЧИ РЕВАТ .Я ГИ БУТАЙТЕ И НА ТЕХНО МЯСТО НОВО БЕТОНЧЕ НОВА ПЛАСТМАСОВА ДОГРАМИЧКА ЧАДЪРЧЕТА С ЛИКА НА НЕКОЯ ЦОМБЕСТА ЧАЛГАРКА И ДЕ БРЕ КУРорте.ПОСЛЕ КАТ НЕ ИДВАТ БАЛАМУРНИЦИТЕ ЧУЖДЕНЦИ ЩЕ ОБВИНИМ ГАДНАТА ДЕМОКРАЦИЯ И ЩЕ ВЪРНЕМ ХУБАВИЯ ОЛИТАРХИЧЕН КОМУНИЗЪМ.АБЕ ЯСИ Е МАЙКА!
  • 14 Оли Гофрен

    2 2 Отговор
    Kъде беше тоя Несебър?!