Last news in Fakti

16 Декември, 2005 00:00 391 0

Жилищното кредитиране се забавя, твърдят анализатори

  • строеж
Темпът на растеж на жилищните кредити продължава да се забавя. Ограничителните мерки на БНБ засега имат ограничен ефект върху жилищния кредит в сравнение с останалите видове кредитиране. Това отчетоха в доклада си за четвъртото тримесечие на годината анализаторите от "Индъстри уоч". Според тях растящите лихви на международните пазари ще се отразят на лихвените нива в България в средносрочен план. Ще се ограничат потоците от външно финансиране за подсилване на вътрешното кредитиране , прогнозират от "Индъстри уоч". Те отчитат още, че през третото тримесечие на 2005 г. разрешенията за строеж на жилищни сгради се увеличават с 29% спрямо същия период на миналата година. В същото време обаче индикаторът "бизнесклимат в строителството", наблюдаван от НСИ, спада заради повишени трудности с финансирането на проектите.

За последните 12 месеца са издадени разрешения за строеж на жилища за близо около 4.4 млн. кв. м площ. Това е около три пъти повече в сравнение с преди две години. През първото деветмесечие на годината Бургас остава градът с най-много издадени разрешения за строеж на жилища. Цените на жилищата продължават да растат по-бързо в малки и ниско оценени населени места като Разград, Габрово и Хасково. Лек спад се регистрира във Варна и Стара Загора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА