Last news in Fakti

19 Декември, 2005 00:00 632 0

И малките зимни курорти инвестират в нови съоръжения

  • година-
  • кметът-
  • съобщи-
  • започне-
  • пистата-
  • стойките-
  • каране-
  • през следващата година-
  • нов влек който
Докато големите зимни курорти откриват сезона с шумни празненства, по-малките туристически райони за каране на ски също се готвят за предстоящата зима. Кметът на Стойките съобщи, че тази година селото ще има нов влек, който ще обслужва пистата в района. Чепеларе също планира да развива по-активно зимния ски туризъм и през следващата година ще започне изграждането на два нови лифта, съобщи кметът на града Тодор Бозуков, цитиран от радио "Фокус". И двете населени места се намират близо до Пампорово и ако през следващите години инвестират в модернизиране на базата, имат потенциала да станат предпочитани за чуждите и българските туристи, коментират представителите на туристическия сектор.

От тази година в Стойките ще заработи нов влек, който е бил построен преди пет години, но сега ще започне да се използва, съобщи още кметът. Дължината му е 1100 м и обслужва пистата, която е дълга около 1300 м. В реконструкцията на съоръжението са вложени 2 хил. лв.

В момента Стойките е хитово за строежа на нови ваканционни комплекси и туристически обекти. През последната година там са построени нови 15 хотела, които са от по-малък тип. Районът привлича интереса на редица строителни инвеститори, обясни преди време кметът на Смолян Дора Янкова.

През следващата година ще започне изграждането на две нови въжени линии и в Чепеларе, които ще са с капацитет 4 хил. души на час и обща дължина 7.5 км. Лифтът, който в момента съществува на пистата Мечи чал, пък ще бъде подменен. Сега имаме 20 км писти под връх Мечи чал, а след завършването на първия етап от проекта те ще бъдат 28 км, съобщи кметът Бозуков. Ще се обособят и пътища за сноуборд и стадион за биатлон. На по-късен етап ще се направят нови писти и съоръжения в западна посока към Карабалкан, както и кабинков лифт, който да свързва района с Пампорово. За целта обаче трябва да бъдат привлечени сериозни инвестиции, коментират от общината.

Картата за цял ден каране на "Витошко лале" ще е 22 лв., а за децата ще е 15 лв., обяви концесионерът на лифта "Ферайнигте бергбанен България". Намалението за учениците, студентите и пенсионерите ще е 5 лв. и те ще плащат 17 лв. за цял ден. Картата за нощното каране пък ще е 15 лв. Витоша е единственият курорт от големите, където трябва да се купуват различни билети или карти за въжените линии. Имаме готовност за въвеждането на съвместна карта с кабинковия лифт "Симеоново-Алеко" и ски влек "Заека", коментираха от фирмата концесионер. Компанията още миналата година е купила система за контрол на пътниците, която позволява свързването на лифтовете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА