21 Декември, 2005 00:00 558 0

Бум в търсенето на имоти при Олимпиада у нас вещае британски сайт

  • банско-
  • курорта-
  • имоти-
  • пампорово-
  • според-
  • страната-
  • очаква-
  • assetz-
  • домакинство-
  • които
Сериозен ръст в търсенето на недвижими имоти в България очаква специализираният британски сайт Assetz при евентуалното домакинство на страната ни за Зимните олимпийски игри през 2014 г.

В публикация на сайта се посочва, че страната вече привлича редица ключови инвеститори, които насочват поглед към големите ски курорти, като Банско, Боровец и Пампорово.

Миналата седмица Банско стана център на вниманието с новината, че общината ще инвестира над 10 млн. лв. в инфраструктурата на курорта през 2006 г. Британското издание цитира Sofia News Agency, като припомня, че при откриването на зимния сезон кметът на Банско Александър Краваров обяви, че в района на курорта се планира и изграждането на малко летище.

На специална пресконференция председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев съобщи, че възможността за домакинство на зимната Олимпиада през 2014 г. може да даде значителен тласък за развитието на българската икономика и нарастване на трудовата заетост в годините, предшестващи събитието. Според него очакваното домакинство на България ще подобри и репутацията на страната като район, богат на природни и културни забележителности, както и ще доведе до засилено строителство на спортни съоръжения и сгради, цитира Assetz. С подобренията на транспортната инфраструктура, се очаква само в района на София, Боровец и Банско да се влеят над 1,3 млрд. евро инвестиции.

По данни от община Банско само през летния сезон градът е посрещнал над 200 000 туристи, а през зимния - около 500 000. Очакванията техният брой да нараства с поне 20% са в интерес на инвеститорите в имоти тип "втори дом", които разчитат на отдаването им под наем на почиващи в курорта, коментира още британското издание.

Assetz отбелязва още, че Пампорово също очаква 30% ръст на броя на туристите тази година. В курорта са изградени нови хотели с над 1000 легла, извършени са и подобрения по пистите. Управителят на дружеството "Пампорово 21 век" Георги Георгиев пък съобщава, че само през последните 2 години в курорта са инвестирани над 55 млн. евро, посочва още сайтът.

Според него британските инвеститори в имоти скоро ще влязат в оспорвана надпревара с нарастващия брой гръцки магнати, които вече също оценяват потенциала на българския пазар на имоти. Цитирана е статия от гръцкия вестник "Понтики", според която цените на имотите в градове като Сандански, Петрич и Мелник вече са едва с 10% по-ниски спрямо тези в сравнимите с тях райони в Гърция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА