Last news in Fakti

19 Октомври, 2005 00:00 561 0

Ах, този джаз...

  • заведението-
  • енева-
  • силвия-
  • визия-
  • помещението-
  • силвия енева
,Добре дошли в “Sax Ton” – най-новият джаз клуб във Варна. Тук можете да опитате превъзходни питиета, приготвени от умелата ръка на бармана, или просто да се насладите на звуците на нежен джаз. Проектът на заведението е дело на Силвия Енева, собственик на магазин за текстил и тапети „Джамбо”, и дизайнерката Веси Балева.

Обособени са две нива. На горния етаж се намира кафе-сладкарница в меки оранжеви тонове. Собствениците избират този цвят, защото освен, че е актуален, носи много емоция и топлина и заедно с това се превръща в естествена връзка с фасадата. Интересен акцент в помещението е окаченият таван, в който са вградени лунички и голямо огледало. Вниманието привличат два основни лайтмотива – пианото и нотите. Светещото под стъпките ви стълбище е оформено като клавиши на пиано - музикален мотив, който се повтаря и в двата бара в нощния клуб. Техните плотове са ръчно изрисувани от худ. Иван Димитров – Вака. Нотите, от своя страна, присъстват в логото на заведението, в чашите, парапета на стълбището, осветителните тела на тавана на нощния клуб и са основен акцент в ръчно изработената лампа-уникат, направена специално за заведението и представяща акорди от “Yesterday” на Джон Ленън.

По време на реализацията на проекта, стълбището е изцяло подменено. На долното ниво то оформя извивка в стената, която придава мекота на помещението и създава у клиентите особено усещане за интимност. “Всеки елемент беше решен в контекста на общата визия на заведението.
picture:1.jpg,Целта ни беше всички да се чувстват максимално комфортно, въпреки малката площ”, разказва Силвия Енева.“Ето защо местата за сядане и баровете бяха специално проектирани. Предвидихме и място за музиканти, които ще изпълняват музика на живо. Поради малката височина, този кът не можеше да се оформи като подиум. Оттук дойде и идеята за неговото символично цветово обособяване, което продължава и в тавана”, обясняват двете дизайнерки. Друга конструктивна промяна, извършена в хода на работата, е скриването на част от прозорците, сега превърнати в осветени ниши до импровизирания подиум. По този начин обемът на помещението визуално се увеличава. „Доволни съм, че успяхме да постигнем нестандартна визия и при колоните”, споделя Силвия Енева. “Търсихме нетипичната визия, създаваща едно различно усещане за пространството в съчетание с максимален комфорт и функционалност. В крайна сметка успяхме да удовлетворим желанията на собствениците и това е най-важното”. А сега нека приключението в света на джаза започне…

Тапетите са на „Джамбо”
Мебелите са от фирма “Ян Ди”
Барът на долното ниво е дело на “Корект стил”

Текст: Гергана Лабова
Снимки: Камен Ехранов и Владимир Коцев
Проект: Силвия Енева и Веси Балева


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА