Last news in Fakti

26 Октомври, 2005 00:00 662 0

100 % DESIGN LONDON

  • много-
  • изложението-
  • дизайн-
  • изложение-
  • дизайн”-
  • такива-
  • такива като
,Ще ми се в София да е като в Лондон и Милано. Иска ми се и нашите мебелни изложения да са среща на дизайнерската мисъл, идеи, новости, а не просто прекопирани италиански модели и представяне на достиженията на чужденците. Не може да имаме поговорка „сиромах човек- жив дявол” и да не ни се получават нещата по посока на криейтива. Та нали най-великите изобретения са направени от най-мързеливите и най-непосветените. Или може би това, че сме нация от можещи, ни пречи, едва ли. Само си разсъждавах на глас, докато жадно попивах показаните модели на тазгодишното лондонско изложение „100% дизайн”. То се проведе за 11 път от 23 до 25 септември и бе по-голямо и по-добро от всякога.

100% Дизайн винаги е било много повече от търговско изложение за мебели и обзавеждане, а изданието му за 2005 г. бе по-голямо и по-хубаво. Едно от очарованията на това изложение-шоу е неговото многообразие и едновременно с това – откритост, неговото разнообразие, пълнота и игривост. На 100% няма дизайнерски гета, което значи, че дребният бутиков дизайнер-производител може да застане рамо до рамо с мултинационалните производители-гиганти. Хитовете, изпъкващи на фона на 450-те изложите¬ли, избирани един по един от експертите на организационния комитет, идват както от участници за първи път като «2pm” – които възлaгат на такива като Simon Pangelly, Tmoko Azumi, Rose Cobb и Мichael Marriot да създадат нови продукти, базирани на класическия хартиен абажур на Noguchi, така и такива като вечните фаворити SCP, представили комплект софа на Теrence Woodgate и ново кресло на Маtthew Hilton. Изложението също така е вдъхно¬ве¬но от свежата линия на нови изложители като Аrper, Faskorini, Siematic и Villeroy & Boch.
picture:1.jpg,Както винаги, и тази година изложението бе посветено на яркия и динамичен нов талант. На осем новодошли дизайнери на това издание бе предложена стипендия на 100% Дизайн, за да се подпомогне участието им в изложението. Към такива като Аutoban, Jeremy Cole и Whitegoods Уайтгудс се присъединиха и Co/ex, Dopple Glass, Andrew Long, Feek bvba и Sheldon Cooney. Междувременно, на десет души, сега завършили университетски курсове по при¬ложни изкуства и мебелен дизайн, избрани от бранд мениджъра на „100% Дизайн” Ian Rudge и съоснователката на специалната програма, наречена „undu ? 10”, Rachel Isherood, бе даден шанс за достъп не само до професионалната, но и до потребителска ауди¬тория на изложението.

Далеч от щандовете на изложението, в поредица от семинари и дискусии бяха обсъдени обширен брой проблеми на мебелните дизайн и произ¬водство. Широко коментираните теми бяха безбройни, но трябва да се спомене „Ролята и ценностите на професията на интериорния дизайнер”, която отправи искане към секцията, водена от Ben Kelly и Layton Reid, шеф на интериорния дизайн на Ravensbourne, да разчопли професионалния статус на индустрията, наречена „интериорен дизайн”. В „Моите най-любими неща” бляскава и доста разнообразна общност от архитектурни таланти като Sean Griffiths и Тerry Farrell обсъждаха хора, места и неща, които са вдъхновили работата им. През цялото изложение искрата, поддържаща интереса на посетителите, бе иновативността, търсещият дух и усещането за стил.
picture:2.jpg,Като цяло - една огромна енергия, насочена към красивото, към пъстротата в ежедневието ни. Сред множеството участници от реномирани марки и фирми-производители впечатление направи общият щанд на немските фирми от област Вестфалия, а между тях може да се отличи Carl Hansen & Son + Hans J. Wegner. Имаха много младежко излъчване, много нестандартни идеи и много отворен щанд, който сякаш те приканва да отидеш, да пипнеш, да попиташ...

Най-запомнящото се усещане от това изложение бе присъствието на толкова много и толкова различни стилове. И когато се загледаш, разбираш колко много труд и енергия стои зад тях и че всеки е добър и убедителен сам за себе си. С една дума - многообразие … като в природата.

текст: Красимира Пастирова и Величко Великов
снимки: Величко Великов


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА