Last news in Fakti

3 Ноември, 2005 00:00 546 0

Близо 50 милиарда евро отделя Китай за нови пристанища

  • страната-
  • пристанищата
,Инвестиции от 49 млрд. долара са предвидени за подобряване на логистиката на пристанищата в Китай, съобщи "Блумбърг". Така експортната индустрия иска да избегне натрупването на стоки, предизвикано от икономическия бум на страната. В момента задръстванията на пристанищата заплашват да ограничат ръста на продукцията на металургичните и въгледобивните предприятия. Освен това досегашната липса на инвестиции в морските терминали довежда до ниска ефективност при обработването на товари и цялостно оскъпяване на транспорта. Страната дава приоритет за обработката на товарни контейнери, които обикновено съдържат по-ценни стоки. За сметка на това изграждането на терминали за суровини е изостанало, като може да се отрази негативно на цялостния ръст на индустрията в страната. Като цяло подобренията в транспортната и енергийната мрежа на Китай не съответстват на ръста на икономиката, който за последната година е 9.4 на сто. Анализаторите обаче отбелязват, че страната съумява да изгражда необходимата инфраструктура изключително бързо и скоро ще се появят необходимите пристанища за суровини. Само за първото полугодие на 2005 година разходите за изграждане и подобряване на пристанища са се увеличили с 67 на сто, отбелязват китайски експерти от сектора. Особено внимание се обръща на терминалите за въглища, суров нефт и руди.

Нуждата от морски доставки на въглища в страната обаче ще се увеличи двойно до 55 млн. тона през следващите пет години. Количеството може да натовари дори постигнатия досега разширен капацитет на пристанищата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА