Last news in Fakti

28 Декември, 2009 00:00 775 0

Хартиени кули

  • момента-
  • сгради-
  • квартал-
  • страната-
  • проекти-
  • небостъргач
Още от издигането на Вавилонската кула строежът на високи сгради се е превърнал в индикация за проблем. В по-нови дни един американски учен - Ендрю Лоурънс, дори изгражда теория за това. Според нея, когато в една страна започнат да се появяват рекордно много проекти за рекордно високи здания, това е сигурен симптом, че сме в навечерие на криза.

В последната година това пророчество се сбъдна по света, но не подмина и България. Тъкмо страната ни се отърка в примамливите блянове да замирише на Манхатън, тъкмо се появиха поне десетина идеи за сгради кули на разни места в града, и кризата дойде. И въпреки че беше време, когато всеки арабски шейх, минавайки през София, ни обещаваше по един небостъргач, все едно това е стара източна традиция, до момента високите сгради, които се строят у нас, се броят на по-малко от пръстите на едната ръка.

Значителна част от проектите за небостъргачи са или замразени в очакване да дойдат по-добри дни, или напълно са се разпаднали и никога няма да се реализират.Последните сгради кули, които се завъртяха в публичното пространство, бяха проектираните от "Арко тауърс". Неотдавна фирмата плати рекордната строителна такса от 3,514 млн. лв., което в настоящата ситуация си е рядка проява на оптимизъм. С полученото строително разрешително предстои да бъде изграден комплекс с обща площ от 300 хиляди квадрата върху терен от 48 дка в иначе неособено привлекателния столичен квартал "Банишора". Твърди се, че строителството на новата сграда би трябвало да отнеме 4 г., а в нея ще бъдат инвестирани 250 млн. евро. Инвеститорите явно са си поставили за цел да счупят рекорда не само за най-скъпо строително разрешително, а и за най-висока сграда. Проектът на "Арко тауърс" предвижда две кули с височина по 124 метра, която до момента не е достигана у нас. Първото място в момента държи хотел "Родина" със 104-метровата си фасада.

След завършването едната кула ще приюти в себе си офиси, а другата ще включва жилищна част и хотел от най-висока категория. Естествено небостъргачът ще има и търговски център с площ около 80 хил. кв. м, чийто покрив ще бъде озеленен и ще завършва с ресторант на открито. Твърди се, че цените на офиси и апартаменти там ще бъдат изключително скъпи, което ще дръпне напред като цяло и стойността на другите имоти в иначе, меко казано, непрестижния квартал "Банишора".

Освен "Арко" да строят по време на криза, се осмеляват и "Форт нокс" - компанията, която е специализирана в търговия с метали, но по-популярна с проекта за небостъргач в близост до "Метро", по протежение на бул. "Цариградско шосе". Те предвиждат сградата им да бъде вдигната на площ около 15 дка, а идеята им за височина е дори още по-амбициозна - те гонят рекордния за страната ни ръст от 130 метра, като разгънатата застроена площ ще бъде над 75 000 кв. м. По неофициални данни инвестицията на компанията в този проект ще надхвърли 100 млн. евро. Оттам твърдят, че не са се отказали от проекта си, но изчакват благоприятен в икономическо отношение момент, за да започнат работа.

Преди дни главният архитект на града Петър Диков заяви, че в началото на следващата година се очаква още двама предприемачи също да платят по близо милион лева за разрешителни за строеж на проектите си. Най-вероятно единият от тях ще бъде именно "Форт нокс". Ще се отнася до другия, възможно е Диков да е имал предвид предприемача, който се канеше да строи 180-метров небостъргач на терена на бившия завод "Балканкар". Билдингът, който носи работното название "Европа тауър", обаче в момента е замразил бъдещите си проекти и най-вероятно ще се откаже. В подобно състояние е и проектът на испанската "Риофиса", която отпреди две години фигурира в непостоянния списък на кандидатите за небостъргачи. Тя се канеше да построи две 110-метрови кули на гърба на Централна гара, но до първа копка така и не се стигна. Стопирането на каквато и да било дейност се обяснява с проблеми в испанската централа. Като една от силно пострадалите от строителния бум страна, обяснимо е защо Испания не бърза с нови инвестиции, особено извън страната.В пълна мъгла е обвито бъдещето и на един от първите лансирани проекти - за строителството на два небостъргача в столичния квартал "Сердика". До момента по него няма никакво движение, казаха от столичната община. Замразен е и планът за "Ропотамо плаза", който трябваше да се издигне на мястото на някогашния ресторант "Ропотамо" край "Цариградско шосе".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА