Last news in Fakti

13 Януари, 2006 00:00 675 0

Купувачите предпочитат вила по морето пред ваканционен апартамент

  • според-
  • апартамент-
  • имоти-
  • изгодна-
  • инвестицията-
  • апартаменти-
  • курортите-
  • черноморието-
  • тъй като-
  • ски курортите
Вилите в района на големи курортни и развлекателни комплекси по Черноморието и в ски-курортите са по-желаната покупка от тази на ваканционен апартамент. През последните година и половина - две, продажбите на вили в радиус от 30-40, до 50 км от Черноморието и ски-курортите отбелязват значително увеличение, каза Галина Стоянова, офис мениджър на Bulgarian Property Advisors, цитирана от Investor.bg. Според нея търсенето на такъв тип имоти нараства, докато в същото време предлагането на ваканционни апартаменти в тези райони превишава значително интереса на купувачите.

Според съобщение на I-Newswire цената на някои апартаменти в Банско или Слънчев бряг е на път да достигне 100 хил. евро. Изданието също е на мнение, че инвестицията във вила е по-изгодна, както с цел отдаване под наем, така и за живеене.

Обикновено нова вила край морето струва между 100 хил. и 150 хил. евро, което е "съвсем оправдана цена, предвид това, че тя е поне три пъти по-голяма от един апартамент, а и предлага красива гледка към морето".

I-Newswire цитира агенцията за недвижими имоти Bulgarian real estate for sale която също изтъква, че инвестицията във вила е по-изгодна. Според нея за такава голяма сума е по-добре да се купят няколко по-малки вили, дори и във вътрешността на страната, тъй като това би донесло по-висока дългосрочна доходност. Агенцията предлага имоти, главно в района на Велико Търново, Варна и Търговище.

Изданието цитира статистика, според която редица чуждестранни инвеститори, купили апартаменти в България, в последно време се опитват да ги продадат, тъй като имотите не са оправдали очакванията им за увеличение на цените на наемите. Според Христо Христов от FortNoks покупката на имот по Черноморието представлява по-изгодна инвестиция в дългосрочен план в сравнение с инвестиция в някой от ски-курортите. Според него, в дългосрочен аспект цените на имотите по крайбрежието ще останат по-високи от тези в планинските курорти.

Това важи особено за Слънчев бряг, независимо дали инвестирате в покупката на вила, или апартамент, високи цени ще поддържат само имоти на първа линия с първокласно местоположение, а за момента такова е нашето крайбрежие, посочи Христов.

Той обаче посочи, че една вила, където и да е тя, изисква много повече грижи за поддръжка отколкото един апартамент. Освен това, ако става дума за покупка с цел отдаване под наем, който при вилата е много по-висок, инвестицията става още по-трудна за възвръщане, тъй като намирането на наематели е по-трудно, изтъкна той.В момента FortNoks има общо 11 жилищни комплекса по Южното Черноморие, които са в различен етап на завършеност. Четири от тях са напълно завършени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА