Last news in Fakti

25 Януари, 2006 00:00 497 0

Мобилни групи могат да контролират строителството по Черноморието

  • контрол-
  • държавата-
  • строителството-
  • качеството-
  • строителен-
  • христов-
  • христов според него-
  • инж христо христов
Да бъдат създадени мобилни групи към Дирекцията за национален строителен контрол /ДНСК/ за осъществяване на проверки на качеството на новоизграждащите се хотели и сгради по Черноморието. Това предлага в открито писмо чрез медиите до Министерството на регионалното развитие и благоустройство инж. Христо Христов, член на Бургаското областно представителство на Българската строителна камара. Така ще се осъществява ефективен контрол без да се раздува административния щат на държавните контролни органи, е един от основните мотиви на предложението.

Засиленият контрол върху качеството на строителството, успоредно с контрола за строителни разрешителни и спазване на условията за труд, е в интерес както на държавата и всички граждани, така и на професионалистите в туристическия и в строителния отрасъл, смята инж. Христов. Според него, процесът на бързо застрояване трябва да бъде контролируем във всяка фаза от изграждането на един обект, а сега проверките за качество на строежите се извършват напрактика по документи. “Това е така поради големия обем работа на дирекцията за строителен контрол. Същевременно, проблемът с качеството е изострен, тъй като на пазара вече има голямо разнообразие от строителни материали, които съществено се различават по качество. В много от случаите инвеститорите избират по-евтини, но некачествени материали и това застрашава сигурността на сградите”, е мнението на строителния предприемач.“България стои много добре на европейския туристически пазар и туризмът е водещ отрасъл на икономиката ни. Ако се допусне обаче и най-малък инцидент заради некачествено сторителство или някой от хотелите падне, това ще срине българския туризъм за години напред и ще донесе огромни финансови загуби и на частния бизнес и на държавата. Затова контролът върху строителството е от общ интерес”, категоричен е инж. Христо Христов. Според него, предлаганите мерки на засилен контрол чрез мобилни групи съвсем не са закъснели, защото истинският бум в строителството у нас тепърва започва. Строителният предприемач обаче счита, че трябва да се прекрати практиката на “строителство на парче” по инициатива на отделни инвеститори, а общините и държавата да поемат инициативата и да изработят общ строителен план за българското Черноморие, за да се овладее проблемът с презастрояването на отделни райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА