17 Март, 2006 00:00 494 0

Псевдобум в Швейцария

  • цените-
  • цюрих-
  • женева-
  • швейцария
Бумът на недвижими имоти в Швейцария е силно преувеличен. Само пазарите в регионите на Женева и Цюрих са “много горещи”, се твърди в проучване на Credit Suisse. Евентуално понижение на цените на имотите няма да окаже значително влияние върху икономиката на национално равнище, посочват още от финансовата институция. Средно цените на къщите, както и на апартаментите, “не са прекалено високи” в Швейцария, уточняват от Credit Suisse в свое изследване. В реални стойности, т. е. приспаднати от инфлацията, еднофамилните къщи струват с 10% повече от 1970 г. в национален мащаб. Цените обаче са се покачили с 60% от тази дата до 1989 г., когато са достигнали най-високата си стойност, след което са се понижили отново с 60%. За етажната собственост реалната стойност днес е с 15% по-висока от тази през 1970 г.

, От банката уточняват, че в дългосрочен план няма опасност за силно покачване цената на имотите в Швейцария. Това твърдение обаче не пречи в Женева и Цюрих да се наблюдава значителен ръст дори в момента. В региона на Женевското езеро цените на вилите и апартаментите са се покачили с 50% през последните пет години. Около Цюрих поскъпването е с 32%. Високите цени в Женева ще се задържат и дори ще се покачат, тъй като почти несъществуващото предлагане не може да задоволи търсенето, коментират от банката. За сметка на това за Цюрих се очаква забавяне в средносрочен план, тъй като в момента започва да се наблюдава предлагане, което според наблюдатели е най-голямо от 10 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА