Last news in Fakti

23 Март, 2006 00:00 676 0

Варна отчете бум на имотните сделки

  • имоти-
  • които-
  • година-
  • около-
  • исканията-
  • броят-
  • близо-
  • вписвания-
  • председателят-
  • славов-
  • службата-
  • през 2005
Бум във вписванията на имотни сделки отчита през 2005 г. службата по вписвания към Варненския районен съд, съобщи председателят й Милен Славов. Според съдебната статистика делата, които са постъпили през 2005 г. в службата, са 46 691. Това означава, че всеки работен ден са били обработвани средно по 185 преписки. В сравнение с 2004 г., когато имотните вписвания бяха 38 856, имотните сделки са се увеличили с над 20 процента. Това е сериозен показател за динамиката на пазара, смята Славов.

Доказателство в подкрепа на думите му е и увеличеният с близо една трета брой на разглежданите искове за делби. Повечето от тях са с фактическа и правна сложност, но в над 80 на сто от случаите се решават в тримесечен срок, уточни председателят на гражданската колегия Радостин Петров.

Извън броят на реално извършените имотни вписвания остават отказите за вписване на имоти заради различни тежести върху тях, предимно ипотеки. За миналата година броят на тези откази във Варна е 4926, което с около 25 на сто повече от 2004 г.

Впечатление в статистиката на съда прави и увеличеният брой на замените на имоти, включително и тези с недвижимости в друг съдебен район. Близо три пъти са се увеличили и сделките с парцели, върху които има учредено право на строеж. Най-голям ръст обаче има при договорните ипотеки - с над 120 процента. В края на 2004 г. ипотекираните имоти във Варна са били 4012. В края на 2005 г. броят им е скочил до близо 5000. В същото време има ръст при исканията за издаване на изпълнителни листове по извънсъдебен ред - записи на заповед или банкови извлечения. През миналата година в районния съд са постъпили 1908 подобни молби. Нарастването се дължи основно на исканията от финансови институции за непогасени в срок или необслужвани кредити. Славов не пожела да уточни броя на изпълнителните листове, издадени въз основа на банкови искания.

По оценки на Варненската асоциация за недвижими имоти (ВАНИ) 2005 и 2006 г. ще бъдат последните, в които ще се отчита подобен имотен бум. Вече има признаци за успокояване на пазара, а тенденцията ще продължи и след присъединяването на България към Европейския съюз, коментираха от агенциите за недвижими имоти. Оттам обаче очакват да се запази засиленият интерес от страна на жители на Великобритания, тъй като там тази година влизат промени в пенсионната реформа, които ще позволят натрупаните пари по индивидуалните партиди да бъдат влагани директно в покупката на имоти. Според анализите на “Форос” България продължава да бъде интересен пазар за чужденците наред с още около 20 страни. Освен британци сред чуждестранните купувачи се забелязват и повече руснаци и холандци.

Драстично са нараснали исканията за промяна на статута на земеделски терени в инвестиционни във Варненско, съобщи председателят на областната служба “Земеделие и гори” Георги Георгиев. В момента в областта има около 150 хил. дка пустеещи земи. Към тези от тях, които са разположени в крайморските общини - Аврен, Аксаково, Долни чифлик и Бяла, интересът е огромен. През 2005 г. службата е обработила над 600 преписки с искания за промяна на земеделския статут на подобни парцели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА