Last news in Fakti

28 Март, 2006 00:00 564 0

Средната лихва по ипотечните заеми стигна 6.55 на сто

  • лихвата-
  • година-
  • процент-
  • повече-
  • които-
  • седмица-
  • заеми-
  • последната-
  • през последната седмица
Ефективният годишен процент по ипотечните заеми в левове е спаднал до 6.55% през последната седмица, сочи статистиката на Българската народна банка. Точно преди една година лихвата по заемите за жилище е бил средно с три процентни пункта по-високи - 9.31%.

В същото време годишният процент на разходите при различните банки в за 50 хил. заем в левове с падеж след 10 години варира между 6.71% до 7.76%, сочат изчисленията.

Този показател все още не се изчислява от всички банки за жилищните заеми, но все повече се промъква в банковите реклами. В този показател са включени освен лихвата (която, както е известно, не е единственият ценообразуващ фактор), но и такси, и комисиони, които банките събират. Такива допълнителни разходи са задължителни и са такса за оценка, за разглеждане на документите, за управление, застраховка (за банките, които не я калкулират в лихвата) и др.

Въпреки обнадеждаващите за клиентите данни, които БНБ подава, повечето банкери са на мнение, че през тази година няма да сме свидетели на драстични спадове в лихвените равнища по заемите. Според ширещото се мнение в сектора ефектът от очакваното присъединяване на страната ни към Европейския съюз вече почти е изконсумиран и по-нататъшно понижение едва ли може да се очаква.

"Оттук насетне подобряването на условията ще се изразява в по-качествено обслужване и по-широка гама продукти." Така банкерите обясняват имплицитно, че лихвата няма къде повече да пада. Още повече че нивата й у нас вече плътно се доближават до тези в редица европейски държави.

В края на миналата седмица ДЗИ банк бе последната институция, която въведе нови подобрени условия по жилищните си кредити. Лихвеният процент за остатъчния срок се намалява с 1.85% - от 9.5% на 7.65%. Банката намали комисионата за управление от 1.3%, която се събира еднократно върху размера на кредита на 0.8% еднократно, както и таксата за разглеждане на искането за кредит от 55 лв. на 20 лв. Така годишният процент на разходите, например за 20-годишен кредит, се намалява от 9.46% на 7.66%, или с 1.8%, изчислиха от ДЗИ банк. Активна рекламна кампания в момента провеждат и двете институции от групата на Банк Аустрия кредитанщалт у нас - Ейч Ви Би банк Биохим и "Хеброс". ОББ също започна да рекламира новата си оферта, която включва 1.5% лихва за първата година и 8.25% за остатъчния период.

Лихвите по потребителските заеми също вървят надолу, въпреки че това не става с такива бързи темпове, както е при ипотечните. През последната седмица те са се понижили до 10.25%. Година по-рано са били на нивото от 11.37%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА