Last news in Fakti

31 Март, 2006 00:00 506 0

До 30% от новите жилища се купуват от хора от квартала

  • жилище-
  • софия-
  • старото-
  • кредит-
  • които-
  • парите-
  • рядко-
  • квартал-
  • части-
  • старото жилище
До 30% от жилищата в новостроящите се кооперации в панелните квартали на София се купуват от жители на същия квартал или район, сочи проучване на "Адрес недвижими имоти".

,Снимка: Imot.bgВ най-голяма степен тази тенденция важи за източните и северните части на града - "Дружба", "Надежда", "Люлин", където новото строителство се появи едва преди година-две, а старото са основно панелни блокове. По-слабо тя е застъпена в южните части на София, където панелките са по-малко, а собствениците на стари тухлени апартаменти много по-рядко се решават да ги сменят с нови.

Т. нар. локални купувачи най-често имат жилище в панелен блок в близост до строяща се нова сграда и искат да се разширят или да купят по-качествен имот, като останат в същия квартал. За целта старото жилище се продава и парите се инвестират в ново строителство с евентуално доплащане с кредит, обясниха от агенцията.

Подобна тенденция при покупките на нови жилища отчете и шефът на агенция "Аристо" Тихомир Цаков. Който е свикнал с даден квартал или район на София рядко се мести в друг. Фактори, които задържат хората, са най-вече познатата среда, удобният транспорт до работа, дори близостта до спирки на метрото или големи магазини, обясни той. Според Цаков на локален принцип се ориентират и купувачите от провинцията. Така например, идващите от Пловдив най-често търсят жилище в източните части на София, за да не се налага да пресичат целия град, когато пътуват натам.

Другата причина обитателите на квартала да сменят панелката с ново тухлено жилище са все още добрите цени, на които то може да се намери в повечето панелни райони. Все пак от "Адрес" отчитат, че това явление не може да се нарече масово, тъй като на подобна стъпка се решават най-вече хора с добри доходи или спестени пари.

Най-честата схема е събраните средства да се ползват за депозит и първа вноска на жилище в строеж, което означава, че купувачът трябва да разполага с поне 30% от крайната цена. По-рядко се прибягва до потребителски кредит за осигуряване на сумата. Следващото плащане обикновено е след 6-8 месеца. Дотогава купувачите се надяват вече да са продали старото жилище и да покрият вноската с парите от него или да започнат преговори за допълнително финансиране.

За хората, които нямат спестени средства, но имат имот, много подходящ е т.нар. мостов кредит, посъветваха от "Адрес". При получаването на такъв банката първоначално отпуска между 30 и 50% срещу ипотека на старото жилище, а получателят се ангажира до една година да го продаде. След това ипотеката се прехвърля върху новия имот, а с парите от продажбата се погасява първоначално взетия кредит и клиентът вече дължи само частта за доплащане. Предимството на тази схема е, че обикновено не се начислява наказателна лихва за предсрочното погасяване на първата част от кредита.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА