11 Май, 2006 00:00 797 0

"Куин груп" купи изцяло столичният хотел "Хилтън"

  • хилтън-
  • продажбата-
  • груп-
  • хотел-
  • акционери-
  • акция-
  • хайнс-
  • стотинки-
  • куин груп-
  • община продаде дела-
  • столична община продаде
Столичният хотел "Хилтън" вече е изцяло собственост на ирландския инвестиционен фонд "Куин груп" (Quinn Group), след като в сряда и последният акционер - Столична община, продаде дела си. Договорът беше подписан от изпълнителния директор на Столичната общинска агенция за приватизация Иван Димитров и от Алън Хайнс, директор в "Куин груп". По неофициална информация ирландският милиардер Шон Куин, който е собственик на групата, е платил за целия хотел около 16 млн. евро. Хайнс отказа да уточни сумата. Допълнителна тежест обаче е кредитът към Международната финансова корпорация (IFC - фонд на Световната банка), който е в размер на 23 млн. долара.

,Това е първата голяма инвестиция на "Куин груп" в България, но няма да бъде последната, каза Алан Хайнс. Той не пожела да посочи какво точно още ще купуват, но уточни, че в момента оглеждат няколко търговски имота в София. Имахме доста спорове в началото на преговорите за продажбата на акциите, но накрая се разбрахме, каза кметът. Като "екстра" към подписания договор Борисов заяви, че ще разреши безплатно на ирландците да прокарат осветление и в задния си двор.

От всичките акционери на "Компания за луксозни хотели", дружеството, което стопанисва "Хилтън", Столична община продаде дела си на най-висока цена от 75 стотинки за акция при номинал 1 лев (виж таблицата). Останалите акционери продаваха на цена от 50 стотинки за акция - "Сибекс" и "Хилтън интернешънъл", и 64 стотинки за акция - "Главболгарстрой". Общината е постигнала изключително добра цена за дела си в "Хилтън", коментираха други акционери. Близо 6-те млн. лв. от продажбата ще отидат за асфалтирането на софийските улици, каза кметът Бойко Борисов.

За продажбата на хотел "Хилтън" се разбра миналото лято, когато "Куин груп" изкупи дела на "Сибекс". Французите не уведомиха за продажбата останалите акционери, както изискваше уставът на дружеството. Българските компании тогава заплашиха да оспорят сделката в съда и така се стигна до изкупуване и на техния дял на по-висока цена. Интерес към продажбата на "Хилтън" проявяваха и пловдивските хотелиери Ветко Арабаджиев и Георги Гергов, но се отказаха заради високата цена по техните думи и недобрата заетост на хотела.

Според публикации в европейски издания "Куин груп" e собственост на един от най-богатите хора в Ирландия - милиардера Шон Куин. Компанията му притежава общо девет хотела, като следва стратегия за преориентиране от малки към големи. Сред най-големите му сделки са закупуването на "Хилтън" и "Ибиса" в Прага в началото на 2004 г. За тях ирландецът платил общо 145 млн. евро по данни на ирландската преса. Сделката за първия хотел е определена от медиите на Острова като една от най-големите в сектора на недвижимите имоти в Чехия. Дейността на новия собственик на софийския "Хилтън" се простира още във финансовите услуги и продукти, както и в производството и търговията със строителни материали, стъкларски и синтетични изделия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА