Last news in Fakti

25 Май, 2006 00:00 581 0

Презастрояване с хотели заля пазара с оферти

  • хотели-
  • големите-
  • курорти-
  • много-
  • строителство-
  • години-
  • случаите ваканционният имот
Безразборното строителство по Черноморието през последните години вече дава резултат. Въпреки старта на летния сезон хотелите остават полупразни, а нощувките в луксозните бази се продават на безценица, оплакват се собственици. Това е и причината за засилването на вторичния пазар и големия брой на офертите за продажбата на хотели по морето, коментираха брокери.

, В момента пазарът е залят от оферти за продажба на хотели - 250-300 бр., но не се сключват почти никакви сделки. Предлагането надвишава търсенето в пъти и голяма част от продаваните хотели са работили една-две години, но има и предложения за недовършени обекти.


Оферти

Най-много са офертите за малки и средни обекти до 4-5 етажа и 60 легла по морските и по по-ниските планински курорти. Според брокери собствениците им са очаквали по-големи печалби и бързо възвръщане на инвестициите, но са останали разочаровани.

Друг фактор за ускореното предлагане е липсата на добра инфраструктура, недостиг на управленски персонал и добър мениджмънт. Освен това в много от случаите ваканционният имот не е дългосрочна инвестиция. Повечето чужди купувачи на подобни имоти, които идват у нас, инвестират със спекулативна цел. Купуват по-евтино и след 3-4 години се надяват цените да скочат и да продават с голяма печалба.


Строителство

До кризата се стигна заради бума, който превърна големите ни курорти в строителни площадки, припомнят експерти от бранша. В Златни пясъци и “Св. св. Константин и Елена” тази пролет няма тежки машини и кранове. Причината е, че там вече няма къде да се строи. Ремонтните работи приключиха още в началото на май.

Последната година-две интересът на предприемачите се премести на юг, в Обзор и Бяла. Освен местни бизнесмени там инвестират датчани и англичани.

Презастрояването не подмина и планинските курорти. След като Банско отесня, трескаво строителство тече в Пампорово. Кметовете на Банско, Чепеларе и Смолян издадоха заповеди за спиране на строителството за зимния сезон преди повече от месец.


Перспектива

Представителите на имотния и туристическия бранш предвиждат два варианта за развитието на пазара. От една страна, прекалено голямото предлагане накара собствениците на малките и средните хотели да свалят цените.

Към по-големите хотели пък биха заявили интерес чужди инвеститори с традиции в хотелиерския бизнес. Те си имат свое ноу-хау да развиват обектите и да ги направят печеливши.


Факти

Инвестиции
- Няколко са опасностите за пазара на ваканционни имоти у нас и най-голямата е свръхпредлагането. Другият минус е, че в много от случаите ваканционният имот не е дългосрочна инвестиция.
- След бума в строителството на първа линия по морския бряг големите инвестиции по Черноморието се пренасочиха към районите на 5-10 км навътре в сушата. Тенденцията се наблюдава основно по Северното Черноморие.
- Хит сред инвеститорите е зоната навътре от брега от курорта Албена до Каварна и Шабла на север, както и районът на юг от Варна около Бяла.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА