Last news in Fakti

7 Юни, 2006 00:00 2 188 0

118-годишна сграда в Русе върна аристократичния си блясък

  • зданието-
  • сградата-
  • хотел
Жилищна сграда, консулство, музей, а сега - хотел. Всичко това са различните "роли" на една от знаковите за Русе сгради, които тя е изпълнявала през 118-годишното си битие. С реставрацията и реконструкцията на зданието, което в момента е хотел "Ана Палас", на практика започна възстановяването на "вратата" на града към река Дунав.

,„Сградата е един от основните елементи на ансамбъла до порта на Русе, включващ Пристанищния комплекс, Транспортна болница и др.", обяснява арх. Цвети Русинов, автор на проекта за реконструкция на зданието, което е архитектурен и художествен паметник нa културата от местно значение.

Красивата сграда е построена през 1888 г. от арх. Валсамаки като частно жилище. За една година в нея се е помещавало управлението нa жп линията Русе - Горна Оряховица. През 1910 г. сградата е спечелена на комар от местен индустриалец и от този момент нататък къщата придобива европейски блясък. Преди Деветосептемврийския преврат в нея са се помещавали последователно италианското, австрийското и румънското консулства в Русе.

Oт 1952 г. къщата е ползвана за исторически и природонаучен музей. Около 1980 г. зданието на ул.„Княжеска" 4 остава необитаемо.

Сградата е построена във формата на четириъгълник, с висок сутерен, два етажа и таван. По времето, когато в нея е било настанено румънското консулство, е променено стълбището, унищожени ca фреските пo таваните и чрез остъкляване е затворен портикът на главния вход. През социалистическия й период са унищожени и останалите фрески. Във времето, когато зданието е безстопанствено, са разрушени и кахлените печки в някои от стаите, а също така и оригинални чугунени радиатори с пластична украса.

"Зданието беше много разбито, бавно се рушеше", разказва арх. Русинов. Когато сегашният му собственик го купува на търг от община Русе, над 50% от стените, от подовите и гредови конструкции са разрушени или компрометирани. Всичко е било разбито и ограбено - металът за отпадъци, а дървеният материал за горене. Към сградата е лепната и пристройка в груб строеж.

Ремонтът бил изключително тежък. Наложило се подземно строителство с тунели, които да свържат фоайето от пристройката със стълбищната клетка на хотела. Зданието било укрепено допълнително, след това надстроено с един етаж и тавански помещения. Изграден е и нов втори сутерен, който поради денивелацията е нормален етаж и там ca разположени входовете на ресторантската част.

Над пристройката е обособена открита тераса, с изглед към пристанището на Русе и към двора на сградата.

Проектът за реконструкцията е бил съгласуван с Института за паметниците на културата. Сега хотел „Ана Палас" е сред най-красивите сгради в Русе. Фасадата на сградата е възстановена в оригиналния й неокласически стил, вътрешният интериор на хотела пресъздава епохата на век.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА