Last news in Fakti

23 Юни, 2006 00:00 709 0

Несебърският кмет иска вето за строителство в Иракли

  • иракли-
  • района-
  • собствениците-
  • несебър-
  • кметът-
  • върху-
  • територия-
  • момента-
  • цялата-
  • селище-
  • около-
  • които-
  • квадрата-
  • териториално-
  • застрояване-
  • ваканционно-
  • терени-
  • зоната-
  • слънчев-
  • строителство-
  • слънчев бряг-
  • ваканционно селище-
  • момента има
Кметът на Несебър Николай Трифонов съобщи, че ще поиска от общинските съветници да се спре издаването на строителни разрешения за Иракли. Мотивът за неговото искане е липсата на инфраструктура в района. В момента има подобно вето за цялата територия на общината, което важи до края на месеца. Забраната бе издадена във връзка с началото на активния туристически сезон. На 30 юни ще има сесия на общинския съвет в Несебър, на което се очаква да бъде разгледано искането на градоначалника.

,В момента има конфликт на интереси в района на Иракли и той е между някои екологични организации и собствениците на терени в тази част на морското крайбрежие, уточни Николай Трифонов. Кметът призова да се спрат спекулациите и заяви, че в момента в Иракли не се строи. Има само дадена виза за проектиране на ваканционно селище върху терен от 9 дка на "Суис пропъртис". Няма издадени никакви строителни разрешения за зоната, подчерта кметът на Несебър.

Призовавам държавните институции също да поемат своята отговорност, призова градоначалникът. Ще искаме от регионалното и екологичното министерства да дадат точни указания по какъв начин да се процедира, за да се разреши конфликтът на интереси, ако приемането на закона за Черноморието се забави още. Община Несебър ще поеме своята отговорност. Остава същото да направи и държавата, каза още кметът.

Природозащитниците твърдят, че цялата територия от нос Емине до Обзор и между брега и пътя от Слънчев бряг за Варна е включена в европейската екопрограма за защитени територии "Натура 2000" и в нея не трябва да се разрешава строителство. Те искат нова екологична оценка на съществуващите териториално-устройствени планове за зоната или тяхната отмяна, защото в тях не са взети под внимание негативните въздействия на евентуално строителство върху цялата биосферата в района. Още от 1994 г. екоминистерството обявява над 42 хектара от района за природен резерват.

От своя страна собствениците на терени в Иракли искат да реализират инвестиционните си намерения и да превърнат района в модерно курортно селище от нов тип, много по-различно от бетонираните курорти като Слънчев бряг или Златни пясъци. Неотдавна собствениците на земи в тази част на Черноморието направиха свое сдружение с нестопанска цел. Неговите членове се безпокоят, че големият шум около Иракли ще привлече инвеститори, подобни на тези, които вече бетонираха Слънчев бряг и Златни пясъци.

За района на Иракли има приет териториално-устройствен план, който е влязъл в сила още през 1997 г. Няма информация тогава той да е бил оспорван по екологични или други съображения.

Според арх. Атанас Пинков, който отговаря за северните райони на община Несебър, терените, предвидени за застрояване се намират на 1-2 км от защитената територия на местността Иракли. Частните ниви в района се простират на 1100 дка, като момента има 15 преписки за промяна на статута на земеделски имоти, уточни той.

През 1997 г. териториално-устройственият план за Иракли получи оценка за въздействие върху околната среда от екоминистерството, каза доц. Симеон Симеонов, шеф на РИОСВ ¬ Бургас. Има искания за 12 инвестицонни намерения за района на Иракли, но те няма да бъдат разглеждани. Процедурата за включване на целия район в "Натура 2000" може да започне най-рано в края на годината, съобщи доцентът.

В случай, че цялата зона на Иракли се превърне в защитена територия, то трябва държавата да намери начин да компенсира собствениците на терени там, каза несебърският кмет.


Swiss properties имат проект за малко селище

В началото на годината Swiss properties лансираха своя проект за изграждане на ваканционно селище за 4 млн. евро в местността Иракли, северно от нос Емине. Районът се намира в землището на с. Емона и е на около 6 км от селото.

Проектът на дружеството се казва "Ривърсайд вилидж". Малкото ваканционно селище ще се разположи върху парцел от 9 дка на брега на р. Вая. То ще се състои от 16 еднофамилни къщи, 3-етажна сграда с апартаменти и малък кафе-ресторант, който ще се ползва само от собствениците и гостите на селището. Застроената площ под земята ще е около 2300 квадрата, като само гаражите са на 1600 кв. м. Жилищата ще се простират на над 6000 кв. м. На къщите се падат общо 2100 квадрата. Всяка от тях ще е с площ от 146 до 320 квадрата. 8 ще са с най-малката квадратура.

Районът на Иракли е замърсен и никой не се грижи за него, каза Евгения Генчева, изпълнителен директор на "Русалка холидейз" и председател на сдружението. Зоната се посещава от туристи, които изхвърлят боклуци навсякъде. Целта ни е Иракли да получи шанс за развитие и да не бъде сполетян от участта на други курорти, които бяха унищожени от безогледно застрояване. Нашите планове включват в района да се разрешава само ниско строителство и процентът на застрояване да е много малък, като в същото време се предвижда висок дял на озеленяването, подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА