Last news in Fakti

31 Август, 2006 00:00 659 0

Британците изкупиха половината имоти в Банско

  • банско-
  • британците-
  • живот-
  • имоти
,Пазарът на недвижими имоти в колоритния ски курорт Банско отчита впечатляваща инвазия на британци, решили да напуснат мъгливия Албион, научаваме от елитния британски вестник Independent. По-голямата част от недвижимите имоти там са изкупени от поданици на кралицата, пише авторитетното издание. Този феномен, известен с наименованието “модерна миграция”, се обяснява с атрактивните условия за живот, които България предлага на жителите на богатите западни страни. Ключови фактори са евтината земя, евтината храна и напитки, чието качество отговаря напълно на европейските стандарти. А отличните условия за каране на ски и походи сред природата край Банско са черешката на тортата в случая. Такъв живот средностатистическият гражданин все по-трудно може да си осигури в икономически суперсили като Великобритания, където е притиснат от прекомерната гъстота на населението и индустриализацията и все по-често се чувства като герой от кино фикцията на Чарли Чаплин “Модерни времена”.


Британците

Предпочелите Банско пред Острова не са обикновени туристи, пояснява Independent, или умиращи от скука пенсионери, а хора със сериозни професии. Сред тях има брокери на имоти, специалисти по вътрешен дизайн, хотелиери, собственици на барове, инженери. Обединява ги желанието да поставят ново начало в живота си.


Ефектът

Стопанският живот на града е стимулиран, изтъква британската печатна медиа. Изданието обръща внимание на факта, че в момента в Банско има над 100 действащи хотела, което за град с такива мащаби е много сериозна цифра. Цените на имотите са се увеличили три пъти за последните 3 години. Освен това британските инвестиции са допринесли за увеличаването на заплащането в доскорошното спокойно планинско градче.


Отношение

Въпреки неоспоримите предимства, които създалото се положение има за жителите на Банско, много от тях са скептично настроени към чуждестранните си съседи и изтъкват като причина любовта на британците към алкохола и склонността им към хулигански прояви. Все пак британците споделят, че като цяло са впечатлени от гостоприемството на българите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА