Last news in Fakti

8 Септември, 2006 00:00 793 0

"Тригранит" търси терен в София за бизнес комплекс

  • тригранит-
  • имоти-
  • софия-
  • голям-
  • години-
  • недвижими-
  • цените-
  • преди-
  • заради-
  • компанията-
  • проект-
  • ангелов-
  • търговски-
  • момента-
  • недвижими имоти-
  • млн евро
Унгарската компания "Тригранит" (TriGranit) търси голям терен в София за да реализира бизнес проект за над 100 млн. евро. Това съобщи Евгени Ангелов, директор на направление "Бизнес развитие" в "Тригранит". Става въпрос за строителство на голям търговски център с офис сгради и магазини, уточни той. Плановете на компанията са реализацията да започне до края на следващата година. Интересът на "Тригранит" към София е голям, но проблем са липсата на терен от 100 - 200 дка, каза Ангелов. По думите му София в момента е на "топа" на големия инвестиционен интерес заедно с Букурещ, но цената на терените вече е доста висока. Практиката на фирмата е да работи с реномирани световни архитектурни бюра и строителни компании, като ползва опита и на местните. "Концепцията за наемане на сградите ни е микс от представители на най-големите търговски вериги. Бихме вкарали в България "Зара" и други реномирани марки", каза Ангелов. Освен в София "Тригранит" има интерес да инвестира в имоти и в другите големи градове като Пловдив, Варна и Бургас.

Унгарците бяха поканени у нас преди две години от настоящия министър на държавната администрация Николай Василев. Тогава те обявиха намерението си да инвестират близо 300 млн. евро в голям комплекс с жилищни и офис сгради на мястото на стадион "Раковски". Това обаче срещна отпора на спортната общественост, както и на екоорганизации заради унищожаването на малкото зелени площи. След фалстарта у нас "Тригранит" пренасочи инвестициите си към съседните балкански държави. В момента унгарците реконструират жп гарата в Белград, като изграждат и съпътстващата търговска инфраструктура. В Хърватия пък имат спечелен проект за хотелски комплекс на Адриатическо море. Най-известният реализиран проект е "Милениум сити център" в Будапеща. Към момента "Тригранит" строи 30 обекта с жилищни, търговски и офисни площи на обща стойност около 5 млрд. евро.

"Тригранит" е основана преди 10 години от унгарския строителен предприемач Шандор Демян. Миналия месец австрийската компания за недвижими имоти "Имоийст" купи 25% от капитала на унгарската фирма. Сделката беше на стойност 400 млн. евро. "Тригранит" обмисля и възможностите за първично публично предлагане с потенциално листване в Лондон или Виена.

"Тригранит" дари 30 хил. лв. за ремонта на фонтана в столичната Градска градина пред Народния театър "Иван Вазов". След като цяло лято не работи, в четвъртък той беше открит тържествено в присъствието на кмета Бойко Борисов. От компанията се ангажираха да поемат поддръжката на фонтана. По думите на кмета "Тригранит" е обещала да поднови и тоалетните в градската градина.

Инвеститорите в недвижими имоти в България трябва да внимават заради спирането на растежа и засилването на конкуренцията при отдаването под наем. В същото време перспективите за инвестиции във Франция и Полша все още са добри. Това се посочва в доклад на компанията за недвижими имоти "Асетс" (Assetz), предаде Ройтерс. Според него общата годишна възвращаемост от инвестициите в българските имоти се е понижила до 44% от 104% преди три месеца. Годишното увеличение на цените на жилищата се е забавило до 17.8% от 36%, като в района на Банско цените са се понижили с 2.1%. Средно през второто тримесечие на годината цените на недвижимостите у нас са се увеличили едва с 1.6%. Според Стюарт Ло, управляващ директор на "Асетс": “България е изправена пред период на приспособяване след огромните първоначални чуждестранни инвестиции." Той смята, че през следващите 5 до 10 години ниските цени ще продължат да привличат купувачите на ваканционни къщи. Те обаче не могат да очакват повишаване на възвращаемостта заради нечестни практики на местни агенции за управление на имотите, които задържат плащанията в брой, отбелязва Ло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА