Last news in Fakti

17 Октомври, 2006 00:00 1 361 0

,,Адванс терафонд" навлезе и на пазара в Стара Загора

  • адванс-
  • терафонд-
  • които-
  • имоти-
  • дружеството-
  • стара-
  • загора-
  • земеделска-
  • инвестиционна-
  • адванс терафонд-
  • стара загора-
  • инвестиционна цел-
  • със специална инвестиционна
,,Адванс терафонд" вече има няколко оферти за парцела, който купи в Стара Загора, съобщи за изпълнителният директор на дружеството със специална инвестиционна цел Радослав Манолов. Той обаче не пожела да даде повече информация, тъй като в момента се обмисляли вариантите.

В петък от фонда съобщиха, че сделката за покупката на имота с площ от 10 650 кв.м е сключена вече и той е станал собственост на компанията за 1.655 млн. лв. Сумата е била изцяло заплатена. Манолов не съобщи за какво се планира да се използва парцелът, само поясни, че на неговото място е имало паркинг. Няколко дни преди сделката от "Адванс терафонд" съобщиха, че са сключили договор за банков кредит от ТБ ,,Алианц България" в размер на 5 млн. лв., които ще се използват за покупката на имота в Стара Загора. Кредитът ще се усвоява на отделни траншове и ще бъде използван и за придобиване на нови имоти. Според сайта на дружеството новозакупеният имот се намира на входа на Стара Загора по пътя за София, в близост до магазин ,,Техномаркет". Парцелът е в регулация, с него са придобити и намиращите се в границата му постройки.

,,Адванс терафонд" е учредено през 2005 г. с основни акционери ,,Карол стандарт" ЕООД и инвестиционното дружество ,,Адванс инвест".

Към края на септември фондът има вече 141 хил. дка земеделска земя, която е и основната му инвестиционна цел. Другите вложения са 10 дка край околовръстния път на София и имотът в Стара Загора. Земеделските земи, към които са ориентирани инвестициите, са в районите на Северозападна, Североизточна и Южна България. Средната цена за покупка на декар е 160-170 лв. Купените парцели земя се окрупняват и после се дават под аренда на земеделски стопани, които ги обработват или се продават. С окрупняването на парцелите се повишава и цената на земите за продан или за аренда. Това е схемата, по която действат повечето дружества със специална инвестиционна цел за вложения в земеделска земя.

Към края на второто тримесечие дружеството отчита 432 хил. лв. загуба от дейността и 58 хил. лв. приходи от нея. Активите са общо 24.668 млн. лв., от които инвестиционните имоти са 15 921 000 лв. Акциите на ,,Адванс терафонд" са сред най-ликвидните на борсата, те са включени и в индекса BG40. В пнеделник цената им не се промени и остана 1.25 лв. при 3810 изтъргувани книжа. В момента дружеството е с капитал 22 086 729 лв., след като през пролетта той беше увеличен двойно. Предишните две увеличения бяха до 650 хил. лв. и до 11.05 млн. лв. Според размера на придобитите земи ,,Адванс терафонд" е едно от най-големите дружества, инвестиращи в земеделски имоти. Другите от сектора са ,,Елана Фонд за земеделска земя", ,,Булленд инвестмънтс", ,,Фонд за недвижими имоти България".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА