Last news in Fakti

1 Ноември, 2006 00:00 434 0

Сделките с имоти ще са за над 5 млрд. евро през тази година

  • година-
  • площи-
  • имоти-
  • които-
  • години-
  • прогнозира-
  • управителят-
  • търговски-
  • жилищни-
  • иванов-
  • тази година
Над 260 хил. сделки с имоти се очаква да бъдат сключени през тази година, съобщи управителят на "Явлена" Страхил Иванов по време на провеждащия се Икономически форум за Югоизточна Европа в София. Общата им стойност ще е над 5 млрд. евро. За сравнение, през миналата година са били сключени близо 240 хил. сделки с недвижимости, а през 2001 г. - 117 хил., или ръстът е със 122% отбеляза Иванов.

Увеличават се и цените на имотите, които през годината са поскъпнали между 8 и 15%, както и на наемите. Намалява броят на сделките с ипотеки в големите градове за сметка на тези в малките. Например в Белоградчик през първото тримесечие на тази година те са нараснали четири пъти спрямо същия период за 2005 г., а в Никопол увеличението е 3.2 пъти, посочи Иванов.

Във всички сегменти на пазара на недвижимости - жилищни имоти, офиси, търговски и индустриални площи, се очаква растеж през следващата година. Това стана ясно от изказванията на шефовете на водещи агенции за имоти на форума.

През следващите две години предстои разместване на пазара при жилищни имоти от типа втори дом, смята управителят на "Орвитекс" Орлин Владиков. Според него развитие ще има в балнеоложките центрове, като в Сандански, Хисаря и Велинград вече се строят жилищни комплекси от затворен тип. Промяна се наблюдава и сред купувачите на такива жилища. Ако досега това бяха основно британци, от тази година интерес има от Литва, Латвия, Норвегия, Дания, Македония и Гърция, посочи Владиков.

При търговските площи на българския пазар все още не са се появили т.нар. аутлетс (outlets) магазини. Това са големи търговски обекти, построени на няколко километра от големия град, в които се предлагат маркови и бутикови стоки на ниски цени. Те ще се появят до 3-4 години, прогнозира управителят на "Фортън" Валери Вълчев. Според него търсенето на магазини по главните търговски улици ще остане стабилно. Голямо строителство предстои на т.нар. молове. В момента има заявени над 20 проекта в 7 града, като не всички от тях ще са успешни, смята Вълчев. Той прогнозира и голямо разрастване на търговските паркове, които ще с появят в градовете с население над 100 хил. души.

Предлагането на логистични и индустриални площи продължава да расте, като в момента то е 700 хил. кв.м при 5% незаетост, каза управляващият директор на "Колиърс" (Colliers) Атанас Гаров. Той прогнозира те да нараснат с 300% през следващите 5 години. Много компании се ориентират към строителството по поръчка поради липсата на площи, които да отговарят на техните изисквания, показва изследването на "Колиърс".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА