Last news in Fakti

6 Ноември, 2006 00:00 711 0

Много чужденци идват у нас с цел покупка на имот, но остават разочаровани

  • банско-
  • корнрайх-
  • защото-
  • костов-
  • много-
  • българските
Българските предприемачи не строят достатъчно качествено за чуждестранните купувачи и не проектират сградите си за техните нужди. Такова е мнението на Пол Корнрайх, изпълнителен директор на Bulgaria Real Estate Group.

„Имал съм много случаи, когато клиентите идват от чужбина, привлечени от пресата и рекламата, но много от тях не стигат до сделки, защото се разочароват от ниското качество на строителството”, заяви Корнрайх по време на дискусия за ваканционните комплекси в рамките на строително-инвестиционния форум RINFOR.

Съветът, който той даде на българските инвеститори, е да се насочат към Банско, Разлог, Баня и Добринище. Сред причините за това Корнрайх изтъкна приликата на Банско с известния ски курорт в Колорадо Аспен и целогодишния потенциал на района за спорт и отдих.

„Ако трябваше да построя СПА комплекс, аз бих го направил в с. Баня, защото е близо до пистите на Банско, а балнеотуризмът в страната би бил успешен, ако е съчетан със ски курорт”, добави Корнрайх.

Според него цените на парцелите в Банско все още са ниски, защото е възможно да се купят и за 200-300 евро за кв. м.

По думите на Корнрайх селищата в другите райони на страната не предлагат достатъчно удобства, развлечения и качествено обслужване през цялата година, затова имоти там купуват предимно по-възрастни чужденци.

„Земята продължава да поскъпва, а това е безспорен сигнал да купувате. Пазарът на недвижими имоти ще расте и имотите в Банско и района ще повишават стойността си”, обобщи Корнрайх.

Векторът Банско – Разлог – Гоце Делчев – Кавала е изключително подходящо място за ваканционни комплекси и развитие на СПА туризъм, защото предлага много находища на минерални води, а и скоро няма да има граница с Гърция. Това заяви в рамките на същата дискусия Иво Костов, експерт по европейско финансиране.

Според него българските инвеститори не подхождат сериозно към проучване на възможностите пред сектора. В Унгария за СПА туризъм ЕС е отпуснал 74 млн. евро за възстановяване на стари минерални бани, които са 100% усвоени, посочи Костов и добави, че това е възможно да се случи и у нас, ако се създадат сериозни проекти.

ЕС ще финансира инвестиционни проекти на общините чрез т. нар. „оперативни програми” за развитие на местните ресурси.

Костов поясни, че задължително условие е да кандидатстват най-малко две общини, като максималната субсидия е 75%. Инвеститорът трябва да осигури останалите 25%, които му дават право да управлява 100%.

„2007 г. ще бъде „мъртва” година за финансиране, но възлова за кандидатстване, за да се получат средства през 2008 г.”, заключи експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА