Last news in Fakti

28 Ноември, 2006 00:00 1 127 0

Изпълнителният директор на "Елана пропърти мениджмънт" Веселин Петров: Ще продадем 150 дка със сменен статут до София

  • земеделска-
  • земята-
  • аренда-
  • които-
  • други-
  • землища-
  • интерес-
  • декар-
  • договори-
  • адсиц-
  • предстои-
  • група-
  • землище-
  • собственици-
  • земеделска земя-
  • дка земеделска земя

Какъв е делът на земеделската земя, закупена с цел смяна на статута и препродажба?
- Към ноември сме купили 140 хил. дка земеделска земя при средна цена 180 лв. на декар с всички включени разходи.Основният ни инвестиционен фокус е земеделска земя в Дунавската равнина и в по-малка степен в областите Шумен, Търговище, Разград, Силистра и Добрич. Земята в Северозападна и Северна Централна България не е по-лоша от тази в Добруджа, но в момента е подценена поради липсата на конкурентно развито земеделие. Очакваме конвергенцията в тези региони да минимизира настоящите ценови разлики. Влияние ще окажат субсидиите, които се очаква да стигнат до 40 лв./дка в 7-годишен период, еднакви за земите в цялата страна, както и нарасналият интерес от големи арендатори от други области към арендуване на земи в северозападната част.
Допълнително сме инвестирали в 150 дка земеделска земя, която ще бъде продадена, след като й бъде променено предназначението. Тези 150 дка се състоят от около 60 малки парцела в южната дъга на София, които успяхме да консолидираме в един общ парцел. Водим преговори със строителни компании, проявяващи интерес към купуване на окрупнения парцел.


Как избирате землищата, в които да купувате земи?
- Инвестиционната ни политика се базира на подробна методика в избора на землища чрез анализ на три основни групи фактори. В първата група са показатели относно почвените и агро-метеорологичните характеристики, определящи качеството на земята. Втората група включва текущото и очаквано съотношение цена на земята спрямо размер на рентата и наличието на конкурентна среда от повече арендатори с интерес към съответното землище. Третата група включва фактори, определящи възможността за следващо окрупняване на земята чрез интензивни покупки от страна на фонда в съответното землище, водещи до концентриране на критично голям обем земя. Отчитаме и наличието за всяко землище на достатъчно земя от Държавния поземлен фонд и от т.нар. остатъчен фонд, който предстои да бъде даден в разпореждане на общините. Целта ни е да избираме землища, в които ще можем да притежаваме над 10% от обработваемата земя. Въз основа на текущия в момента анализ предстои да определим списък с 400 землища, в които ще купуваме приоритетно земя след 1 януари 2007 г. Земята извън този списък ще се ползва за размяна с други крупни собственици, включително и други АДСИЦ. Наблюдаваме сериозен интерес от други инвеститори в земеделска земя към конкретни наши парцели в различни землища, но тепърва предстои да прецизираме процеса на размяна на земя. В процедура сме по създаване на асоциация на големите собственици на земеделска земя.


До кога ще бъде учредена тази асоциация?
- До края на 2006 г. ще бъде учредена. Учредители сме всички АДСИЦ, инвестиращи в земеделска земя, и още две непублични дружества със значителни инвестиции в земеделска земя. Целта ни е да обединим усилията си в защита интересите на собствениците на земеделска земя, както и да положим основата за общи съгласувани действия при комасацията на земята.
Каква част от закупените от вас имоти са отдадени под аренда и какъв е средният размер на арендните плащания на декар? Най-често срещани проблеми при отдаването на земя под аренда.
Около 95% от закупената земя се обработват, като голяма част е купена от предишните собственици с невписани договори за аренда. Планираме до края на 2006 г. да се снабдим с вписани договори за аренда за над 60% от обработваната земя. Процесът е времеемък и ще продължи и през 2007 г., когато ползването на субсидии от арендаторите е обвързано с доказване на правното основание за ползването на земята. За стопанската 2006/2007 г. договаряната аренда е между 10 и 15 лв. на декар, като в Добруджа достига и до 25 лв. Основна трудност е наследената от миналото практика за ползване на земя без сключване на писмени договори. Радващо е, че появата на инвестиращи в земя АДСИЦ и бъдещите субсидии от ЕС спомагат за бързото преодоляване на наследените навици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА