Last news in Fakti

28 Ноември, 2006 00:00 557 0

Без горски замени в ски курортите?

  • държавни-
  • юруков-
  • кабил-
  • костов-
  • държавния-
  • замените
,Обсъжда се ограничаване на замените и други сделки с гори от държавния фонд, съобщи вчера доц. Георги Костов от Лесотехническия университет. Идеята била държавата да разрешава прехвърляне само за издънкови гори, които не изпълняват защитни и вододайни функции, а дървесината им е евтина. Според доц. Костов такива са дърветата в 1/3 от горския фонд на страната - около 10-12 млн. декара. Заменките в другия вид гори - семенните, щели да бъдат забранени.

Работна група в агроведомство трябва да представи до 4 декември пред министър Нихат Кабил проект за промени в Закона за горите, който засяга разпореждането с държавния фонд.Костов поясни за "Сега", че издънковите гори растат в ниските части и близо до населените места, а семенните са разпространени в планините. Това разделение на практика означава, че само сделките край ски комплексите ще бъдат ограничени, а лесът край морските курорти ще остане отворен за рокади.

"Ще забраним замените на държавни разсадници, дендрариуми, семенни бази, насаждения във вододайни зони с частни гори," обясни пък аграрният зам.- министър Стефан Юруков. Те задължително ще се запазят държавни и няма да се разрешава строителство върху тях. Според Юруков за останалите гори може да се въведе разрешителен режим и за замени да се произнася Министерският съвет, допълни Юруков.

"Сега" разполага със справка, която разкрива, че през последните 5 години близо 5786 декара са били отписани от горския фонд и в тях е било разрешено строителство.

След неколкомесечен политически и медиен натиск едва на 19 октомври пък агроведомството представи районите и фирмите, заменили свои гори с държавни. Оказа се, че с 57 замени, парафирани от Нихат Кабил и предшественика му Мехмед Дикме, държавата е дала на частници над 8000 дка свои гори - главно по Черноморието и планинските курорти. След серия разкрития за скандални рокади Кабил бе принуден да обяви мораториум върху замените. Той обеща да предложи кабинетът да се произнася по всяко предложение за разпореждане с държавния лес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА