Last news in Fakti

1 Септември, 2009 00:00 591 0

Строим ромски къщи с европари

  • костов-
  • обясни-
  • съвета-
  • българия-
  • вчера
България ще може да строи ромски къщи с европейски пари. Това съобщи вчера заместник-министърът на външните работи Красимир Костов на първото председателствано от него заседание на Съвета по европейски въпроси. Според Регламент 1080, който вчера беше гледан от съвета, част от парите по оперативна програма "Регионално развитие" ще отиват за подкрепа и интеграция на маргинализираните общности, каквито у нас са ромите, обясни Костов. Промяната е голяма, тъй като досега пари по тази програма можеше да се харчат само за реновиране на домовете на тези общности. Строителството ще става и в градовете, и в селските райони и за това ще има единен интегриран подход, обясни още Костов.

Друг въпрос, обсъден вчера от Европейския съвет, е възможността, която ни дава ЕК да плащаме по-късно своите вноски по проекти, касаещи безработицата. Така ако има проект с еврофинансиране, съфинансирането от българската страна ще се плаща чак след 2010 година. Дотогава страната ни ще може да ползва евросредствата, без да влиза в допълнителни разходи. "Това е мярка, насочена към преодоляване на кризата, защото това събитие диктува дневния ни ред. България все още не е взела решение дали ще се възползва от тази опция, но ако решим да го направим, ще плащаме от 2011 година нататък", допълни Костов.

След вчерашното заседание на съвета стана ясно още, че България ще се старае до края на октомври да внесе в Брюксел новите оценки за съответствие по оперативните програми, след като предишните ни бяха върнати за преработка. Основните критики са за информационната система ИСУН, припомниха от съвета. Красимир Костов обясни още, че служителите в бюрото на Министерство на финансите в Брюксел са направили запитване дали ще трябва да връщаме авансовите плащания по програмите, които са в размер на 600 милиона евро. "Отговорът бе категоричен, че връщане няма да се наложи, тъй като България е спазила всички процедури и срокове", обясни зам.-министърът на външните работи. Той обобщи, че сме на първо място в ЕС по въведени на време директиви - общо 1688, което прави общо 99,41% от тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА