Last news in Fakti

14 Декември, 2006 00:00 658 0

Португалски консорциум иска да строи трети Дунав мост край Силистра

  • мостът-
  • силистра-
  • между-
  • дунав-
  • река дунав
Възможно е построяването на трети мост над река Дунав за връзка между Силистра и румънския град Кълъраш, предаде БТА, позовавайки се на кмета на Силистра инж. Иво Андонов.

Мостът е по трасето на транспортен коридор 9 и ще осигурява връзка между Близкия Изток, Азия, Украйна, Русия и прибалтийските държави, заяви инж. Иво Андонов.

Инвеститор е португалски консорциум. Силистренският кмет не го назова, но съобщи, че дело на консорциума е най-дългият в Европа седемнайсеткилометров мост "Васко да Гама" в Лисабон.

Според предварителните проучвания инвестицията възлиза на повече от 200 милиона евро. Мостът над Дунав ще бъде с четири пътни платна, а трасето ще се използва и за съоръжения за пренос на газ и електроенергия между двете държави. Предвижда се на денонощие по моста да минават повече от 3 000 тежкотоварни автомобила.

Специалисти на португалския консорциум са посетили Силистра за избор на терен. Решено е мостът да бъде изграден на 281 километър на река Дунав.

Вече се подготвят необходимите документи до държавните ръководства на България и Румъния за правителствена подкрепа. За следващата седмица е поискана среща с президента Георги Първанов, за да бъде запознат с идеята.

Изграждането на моста е предвидено и в приетия през миналата година от "местния парламент" план за развитие на Силистренската община от 2007 -2013 година.

Мостът е като мярка в един от приоритетите на програмата за обновяване и изграждане на техническа инфраструктура, свързана с развитието на бизнеса и подобряването на жизнената среда.

През последните 10-12 години населението на Силистренската община намалява. Според специалистите причината за механичния отлив на населението е безработицата. Смята се, че отрицателната демографска тенденция може да бъде преодоляна, ако за продължителен период се осигури "развитие на стопанството, икономиката и инфраструктурата". Като една от основните възможности за това се оценява изграждането на мост на река Дунав между Силистра и Кълъраш.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА