Last news in Fakti

21 Декември, 2006 00:00 591 0

“Натура 2000” плаши инвеститорите в земя

  • 2000-
  • натура-
  • около-
  • защитените-
  • територията-
  • които-
  • земите-
  • имоти-
  • екомрежата-
  • страната-
  • екоминистерството-
  • пазара-
  • бъдат-
  • включени-
  • явлена-
  • иванов-
  • натура 2000-
  • защитените зони-
  • зони покриващи около-
  • натура 2000 води
Неяснотите около обхвата на териториите, които ще бъдат включени в екомрежата "Натура 2000" води до задържане на инвестиционната активност на пазара на земя. Това каза управителят на агенцията за недвижими имоти "Явлена" Страхил Иванов. От друга страна собствениците на земя, които евентуално ще влязат в този европроект, се тревожат основателно за собствеността си. Най-голямата въпросителна е относно изискването за земите в "Натура 2000" да се изисква специална оценка за въздействие върху околната среда. Небезизвестната процедура ОВОС досега се изискваше за терени над 10 дка, допълни той.

Само за района на Варна е блокирано изпълнението на 30 инвестиционни проекта, каза Катя Ценова, изпълнителен директор на "Адрес". Под въпрос е и строежът на новото варненско пристанище, защото една от зоните около Белослав може да бъде включена в "Натура 2000". Липсата на точна информация за обхвата на екопрограмата може да нанесе загуби за пазарна на имоти за милиони евро. Наблюдава се известно задържане на пазара. За времето, през което в публичното пространство се говори за "Натура 2000" никой не е искал мнението на агенциите за недвижими имота, подчерта брокерката.

В немалко райони на страната, където има инвестиционен интерес, като Черноморието, планинските курорти и около големите язовири, се реализират определени проекти, каза още шефът на "Явлена". Сега инвеститорите са изправени пред дилемата дали да продължат да влагат пари или да изчакат какво ще стане с "Натура 2000". Най-добре е да се даде гратисен период, за да може започнатите проекти да бъдат завършени, предложи Иванов.

Според управителя на "Явлена" включването на земи в европейската екомрежа ще доведе до обезценяването им. Подобен е случаят с терените около яз. "Сопот", поясни той. За последните 2 години те поскъпнаха 4 пъти. Сега се оказва, че зоната около чашата на язовира ще бъде защитена заради полския дръндавец. Сигурно ще се въведат и ограничения за застрояване, което ще създаде проблем за инвеститорите. Потенциал за поскъпване в страната ще имат земите, намиращи се на границите на защитените територии. В момента обаче, все още никой не може да каже къде ще са точните граници на защитените зони. Появяват се някакви карти с мащаб 1:100 000, от които не може да стане ясно кои имоти къде ще попаднат. За да види всичко с точност трябва да се видят картите с мащаб 1:5000. Засега обаче нито от екоминистерството нито от земеделското дават точна информация, каза Страхил Иванов.

Най-големите пороци на лансираната сега "Натура 2000" и на проектозакона за Черноморието се крият в несъобразяването с правата на собствениците на земя, каза Красен Станчев, шефът на Института за пазарна икономика (ИПИ). Има опасност да се стигне до отнемане на собственост, което е в противоречие с конституцията. В директивите на ЕС няма минимален процент от територията на дадена страна, който да бъде вкаран в екомрежата. Говори се, че Полша била наказана, заради "натура 2000", но мисля, че поляците ще намерят начин да защитят националния си интерес, добави експертът.

Днес се очаква от екоминистерството да внесе в правителството трите варианта за защитените зони, които да влязат в "Натура 2000". Първият е за 114 зони, покриващи около 24 на сто от територията на страната. Вторият - за; 112 зони, покриващи около 20 на сто от територията и третият е с 109 зони, заемащи около 16 на сто от територията.


Ски зоната над Добринище попада в екопрограмата

Терените, върху които трябва да бъде изградена скизоната над Добринище около хижа "Гоце Делчев" и горите на територията на община Банско са включени в екомрежата "Натура 2000" и това ни създава проблеми, каза за "Монитор" кметът Александър Краваров. Дълго време бяхме държани в информационно затъмнение и чак в началото на седмицата получих картата и разбрахме, какво ще се включва в екомрежата. Общините не са питани и нищо не е коментирано по въпроса с тях. Всичко се движело тайно от природозащитни организации и екоминистерството. Писахме писмо до писмо до премиера и парламента и искаме териториите за "Натура 2000" да бъдат обсъдени с местното население, добави градоначалникът.


Защитените терени ще поскъпват, твърдят еколози
Твърденията, че "Натура 2000" води до стагнация на пазара на земя е спекулация, за да може сега да се купят имотите на хората по-евтино, каза Тома Белев от асоциация "Зелени Балкани". Няма основания за подобни опасения. Европейската практика показва, че се получава точно обратното. Земите, намиращи се в защитените зони и близо до тях поскъпват. Подобен процес тече в съседна Гърция. Там земите в "Натура 2000" са до 2 пъти по-скъпи, от останалите. Причината е, че съответният парцел има гаранции за чиста околна среда, каквато другите имоти нямат. Няма причина земеделски земи или гори, включени в "Натура 2000" да поевтиняват, каза природозащитникът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА