Last news in Fakti

4 Януари, 2007 00:00 477 0

Данък сгради ще се плаща по нови срокове

  • имоти-
  • такси-
  • данъци-
  • година-
  • недвижимите-
  • недвижимите имоти-
  • през тази година
През тази година се удължава срокът за плащане на първите вноски за данъците върху недвижимите имоти и върху превозните средства. Това предвиждат промените в Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 1 януари.

Срокът за първите вноски става от 1 март до 30 април, като на платилите за цялата година в този срок се прави отстъпка 5%. Досегашният срок беше от 1 февруари до 31 март. Следващите срокове са до 30 юни, до 30 септември и до 30 ноември. Промяната на първия срок се налага заради увеличаването на данъчните оценки на недвижимите имоти. И през тази година Националната агенция за приходите ще изчислява задълженията, ще отпечатва и изпраща съобщения на хората за дължимите местни данъци. От началото на 2006 г. администрирането на местните данъци и такси се пое изцяло от общините, но приходната администрация все още оказва помощ при изпращането на съобщенията.

Другата промяна в закона е във връзка с покачването на пазарните цени на недвижимите имоти. Коригира се коефициентът за местоположение с 20 на сто. Той е с най-голяма тежест при определяне на данъчната оценка, тъй като отчитат местонахождението на имота - по категория и зона, дали имотът е в строителни граници или извън тях или е във вилна зона. За производствените и селскостопанските имоти от значение е дали те се намират в благоприятно или неблагоприятно положение от гледна точка на инфраструктурата. Вдигането на коефициентите за местоположение с 20% съответно ще доведе средно с толкова и на данъчните оценки.

От 2007 г. общинските съвети ще бъдат компетентният орган за разсрочване и отсрочване на задълженията за местни такси над 30 000 лв. Досега липсваше изрична разпоредба за този въпрос и затова се прилагаха общите норми на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. В него е посочено, че отсрочването и разсрочването на неданъчни общински публични задължения за над 30 000 лв. се дава от министъра на финансите. Този принцип обаче не съответства на идеята за самостоятелност на общинските финанси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА