Last news in Fakti

20 Август, 2014 13:29 2 126 0

Новите условия по кредитите объркаха потребителите

  • ипотека-
  • заем-
  • кредит център-
  • тошев

Влезлите в сила нови условия по ипотечните кредити само объркаха потребителите при избора им към коя банка и кой точно продукт да се насочат. На дневен ред е въпросът кой точно продукт на коя банка да изберат. Няколко месеца ще са необходими, за да могат потребителите да се ориентират. „Така очакваните промени в закона за потребителския кредит не промениха съществено пазара като цена и условия по кредитите. Все пак трябва да се отбележи, че в офертите на няколко банки ГПР по ипотечните кредити се понижи с 0.25 до 0.5 процентни пункта. В част от офертите началните такси за отпускането на кредити намаляха значително и сега са в рамките на 50-100 лева, а в други оферти таксите останаха близки по размер до премахнатата такса усвояване или средно около 1% от размера на кредита”, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „КредитЦентър”.

Сред ключовите нововъведения на кредитния пазар след 23 юли са отпадането на таксата за предсрочно погасяване по съществуващите и бъдещи кредити. Трябва да се има предвид, че законът забранява тази такса само за кредити до 75 000 EUR, така че в повечето случаи за кредити над 75 000 EUR таксата остава и ще я има и занапред.

Финансиращите институции вече предлагат и т.нар. кредити с ограничена отговорност. Това са нов тип заеми, които предлагат на потребителите да отговарят само до размера на обезпечението по кредита. Дефакто достатъчно е само да се продаде жилището, за да удовлетворят вземанията по кредита, в случай че клиентите изпаднат в невъзможност да го обслужват. Според Тошев още е рано за категорични оценки дали този тип заем ще предизвика осезаем интерес, тъй като при много от тези оферти финансирането е максимум до 50% от стойността на имота, а при по-голям процент финансиране – до 70%, лихвата скача над 9%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА