Last news in Fakti

12 Януари, 2007 00:00 635 0

Търговията с имоти до магистрала "Тракия" замря

  • бургас-
  • коментират-
  • карнобат-
  • земите
След есенния застой пазарът на земеделски земи край новия участък от автомагистрала "Тракия" между Бургас и Карнобат, съвсем е замрял, коментираха брокери от водещи агенции в Бургас.

Тридесет и пет километровият участък от автомагистралата беше пуснат в експлоатация в началото на октомври миналата година и раздвижи пазара на имоти, разположени край новата отсечка. С табели "продава се" бяха осеяни всички ниви на изхода от Бургас. Интересът към продажби в тази част беше започнал още при началото на строежа, но търговията тогава е била много слаба. И ако по това време цените на кв.м от нивите е бил 10-15 евро, при завършване на строежа - 30-35 евро, сега се обявяват двойно по-високи цени - 50-60 евро на кв.м.

Става въпрос за терени, които се намират на изхода на Бургас - земите в участъка от Бургас до Житарово, където все пак има реализирани доста продажби и където статутът на земите е сменен. Край пътя от Ветрен към Карнобат обаче сделки на този етап не се осъществяват. Брокерите виждат причината в това, че извън Бургас земеделските земи не са със сменен статут, а от 1 януари това ще става още по-трудно за отделни парцели, ако не са обединени в цял масив от един или няколко клиента. Или земите ще са атрактивни на пазара, ако са окрупнени, смятат от "Адрес недвижими имоти".

Други брокери коментират, че сделки към Карнобат е трудно да се осъществят, защото се очаква терените там да се стопанисват от бъдещия концесионер на автомагистралата.

От агенцията за недвижими имоти "Явлена" коментират, че цената на имотите пада с отдалечаването на терените от града. Интерес към имотите засега проявяват предимно фирми от автомобилната промишленост. Магистралната отсечка е благоприятна за изграждане на шоурумове и автосервизи, коментират още брокерите.

И все пак те не пропускат да отбележат, че големият интерес е към промишлената зона в посока към село Лозово. Оттам минава газопроводът и поради тази причина парцелите са по-евтини - 25-30 евро на кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА