Last news in Fakti

12 Януари, 2007 00:00 616 0

Земеделските земи ще бъдат хит на пазара

  • земеделски-
  • терени-
  • които-
  • заради-
  • терените-
  • между-
  • нерядко-
  • голяма-
  • европейския-
  • варна-
  • обаче-
  • според-
  • няколко-
  • ганев-
  • европейския съюз
Земеделските земи ще бъдат хит на пазара на имоти през 2007 г., прогнозира управителят на "Форос недвижими имоти" Добромир Ганев. В момента в районите на Варна и Добрич има засилено търсене на терени извън регулация. В общините Генерал Тошево, Крушари и Тервел цените за декар се движат от 300-320 лв. до 450-500 лв. Подобни стойности обаче се отчитат и във Варненска област. Там земеделска земя се предлага основно около Вълчи дол, Суворово и Ветрино. Според Ганев търсенето се дължи основно на няколко фактора. Върху пазара влияят както присъединяването на страната към Европейския съюз, така и очакванията за средствата, които ще се влеят в селското стопанство по линия на структурните фондове. Това несъмнено ще повиши ефективността от земеделското производство и ще увеличи печалбите, коментира управителят на "Форос".

По данни на агенциите на недвижими имоти във Варна обработваемата поливна земя в района на Добруджа за I и II категория нерядко надвишава 650 лв./дка. За по-ниските категории земя се плаща между 250 и 400 лв./дка. Определящ фактор за цената на декар са категорията на земята, големина на масивите и близостта до населени места. Цената обаче спада, ако се продават няколко по-малки парцела в рамките на едно землище. Причината е, че комасирането на подобни терени е трудоемко и нерядко отнема месеци, уточни Добромир Ганев.

Сега основната група купувачи на земеделски терени са инвеститори, част от които целят последваща препродажба на терени. Още повече че според някои оценки, след като страната ни стана член на Европейския съюз, в средносрочна перспектива се очаква земеделските земи да поскъпнат между 3 и 5 пъти. В този сегмент оперират и голяма част от дружествата със специална инвестиционна цел. Заради присъствието на няколко играчи във веригата и последващото препродаване на земите обаче нерядко се получава голямо разминаване на цените между продавача и крайния купувач. Разликата става особено голяма при терените в крайморските общини. Именно заради това според областната земеделска служба във Варна голяма част от терените пустеят в очакване на по-високи цени за масивите.

Значително по-рядко се срещат арендатори за купувачи, които инвестират в земи единствено и само за земеделски нужди. Причината за това е, че арендаторите имат пряка връзка със собствениците на терените, които обработват. Те търсят и предимно масиви, отдалечени от градовете, заради сравнително по-ниските цени. Немалка част от тях изкупуват земеделски земи и заради възможността да получават земеделски субсидии от ЕС от тази година.


Статистиката
До момента във Варненския регион са регистрирани 125 хил. ха земи от общо наличните 157 хил. ха земеделски площи, сочат данните на областната дирекция "Земеделие и гори". Около 700 са регистрираните земеделски производители.

През миналата година в областта е променен статутът на 2640 дка земеделски земи с цел застрояване. Обработените преписки за промяна предназначението на терени са 712. Тези площи са изключени от системата и собствениците няма да получават субсидии от Европейския съюз, дори терените да не са застроени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА