Last news in Fakti

5 Февруари, 2007 00:00 466 0

Пазарът на имоти в Китай продължава да привлича инвеститорите

  • китай-
  • инвеститори-
  • година-
  • имоти
Инвеститорите ще продължат да наливат пари в пазара за недвижими имоти в Китай и през тази година, привлечени от силните печалби в краткосрочен план и от поскъпващия юан, прогнозират анализатори, цитирани от агенция Ройтерс. Публичното недоволство на масите срещу високите цени на жилищата подлага на все по-силен натиск управляващата комунистическа партия. Политическата намеса в ситуацията, както и перспективите за нови ограничения с цел да се стабилизират цените въпреки всичко не успяха да откажат чуждестранните инвеститори, включително и фондове на "Морган Стенли", Дойче банк и ING, от наливането на милиарди долари в сектора за недвижима собственост в Китай.

Чуждестранните инвеститори няма да намалят активите си в Китай, тъй като залагат на силните позиции на местната национална валута, коментира Уанг Йонг от най-големия в Китай интернет сайт за недвижима собственост "СоуФън" (SouFun). Според последни пазарни данни цените в 70-те най-големи града в Китай за изминалата година са се покачили с 5.4%. Много анализатори обаче са на мнение, че тази цифра е поне 10%.

Още в началото на тази година кабинетът реши да въведе неприлагания досега данък за оценка на земята. През 2006 г. пък Пекин увеличи данъка капиталова печалба върху недвижимо имущество, като застави строителите да изграждат по-евтини жилища, както и затегна режима по продажба на имоти на чуждестранни граждани.

Много спекулативни инвеститори, които се опитваха да използват офшорни механизми, се отдръпнаха от пазара, тъй като стана по-трудно да инвестираш в Китай. Дългосрочните инвеститори обаче, каквито са институционалните инвеститори, банките и фондовете, все още са заинтересувани от местния пазар, отбеляза Крис Броук от консултантската компания за недвижими имоти "Си Би Ричард Елис" (CB Richard Ellis).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА