Last news in Fakti

12 Февруари, 2007 00:00 674 0

Ще допуснем ли да унищожат Бояна?

  • района-
  • софия-
  • обхвата-
  • строителство-
  • мрежа-
  • съществуващите-
  • бояна
Новостроящите се бетонни гиганти заплашват вече съвсем сериозно с екокатастрофа столичния квартал Бояна. Районът все още е с локална канализационна мрежа и жителите на Бояна и съседните квартали са в непрекъснат стрес от реалната опасност да се активизират съществуващите свлачища.

Поради това над 120 жители на квартала на общо събрание изразиха категорично несъгласие по продължаващото безразборно строителство в район "Витоша" в обхвата на т.нар. "Южна яка". Масовото застрояване през последните години е довело до задълбочаващи се проблеми с благоустройството на квартала. Вследствие на хаотичното застрояване е нарушено екологичното равновесие в зоната и традиционният вилообразен характер в обхвата на района.

За съжаление при застрояването в района неспазването на законовите разпоредби е станало обичайна практика. Недобросъвестни инвеститори действат срещу интересите на гражданите. Настоявайки институциите да приложат с пълна сила дадените им от закона правомощия, жителите на Бояна настояват за:

- На територията на София няма влязъл в сила ОУП, с който да се потвърди уличната мрежа в цитирания по-горе обхват. Сега съществуващите улици са с голям наклон, а някои от тях са без утвърден проект и нямат изградени необходимите съпътстващи улични съоръжения - водостоци и канавки, с които се отвеждат повърхностните води. Това води както до затрудняване на сметоизвозването, така и до замърсяване на околната среда в района - реки, вади и дерета.

- При сегашното безразборно строителство системно се нарушават изискванията за кота "корниз" и строителните

правила за безопасност и хигиена
- Частичните подробни устройствени планове за зоната не са обвързани с реални инфраструктурни проекти, особено по отношение на канализационната мрежа. Липсата на канализация или проектираната на "парче" такава прави изключително рисково всяко бъдещо начинание в областта на строителството. Нещо повече, то може да доведе до сериозни проблеми от санитарно-хигиенен характер. Към момента локалните съоръжения - изкопните ями на всеки отделен имот, преливат в канавки или директно замърсяват околната среда. В този смисъл приоритетно трябва да бъде изграждането на съвременна инфраструктура.

- Едно евентуално отлагане решението на канализационния проблем както за отвеждане на повърхностните води, така и за битово-фекалните води би могло да доведе до активизиране на същесвуващите свлачища от кв. Симеоново до кв. Княжево и до създаването на нови такива.- Районът е екологично застрашен!

От изложените аргументи е видно, че сериозно са застрашени съществуващите жилищни и вилни имоти, а с продължаващото строителство вилната зона се превръща в пренаселен жилищен комплекс.


Боянчани настояват:
1. Съгласно чл. 55, ал. 2 от Закона за допитване до народа Столичният общински съвет и столичната общинска администрация да предприемат необходимите действия за налагане на мораториум върху строителството в обхвата на т.н."Южна яка" на територията на район Витоша - южно от Околовръстен път София.
2. Да се извърши проверка на всички строежи в района с цел установяване спазват ли се разпоредбите на ЗУТ. При констатиране на обратното да се разкрият причините за това и да се наложат санкции на провинилите се лица и организации;
3. Да се внесат промени в Общия устройствен план на София в частта му за запазването на традиционната вилообразна архитектура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА