Last news in Fakti

14 Февруари, 2007 00:00 693 0

Търсят се 150 млн. EUR, три банки наддават

  • ресурс-
  • заемен-
  • според-
  • проекти-
  • млн eur-
  • заемен ресурс-
  • търси заемен ресурс
Три банки преговарят за финансирането на един от най-големите проекти в областта на недвижимите имоти в София - Софийски Акрополис, научи в. Пари. Според добре осведомени източници в момента инвеститорът в бъдещия мултифункционален комплекс - регистрираната за проекта у нас Софийски Акрополис, търси заемен ресурс от около 150 млн. EUR. Проектът ще бъде реализиран на мястото на бившия завод Балканкар 6-и септември. Очаква се строителството да започне през лятото, а инвестицията да надмине 500 млн. EUR.


Перспектива

Нарастващият инвеститорски интерес и появата на мащабни проекти в България открива сериозни възможности пред банковия пазар, тъй като почти всички проекти се съфинансират с кредити, коментира изпълнителният директор на Forton International Валери Вълчев. Практиката е инвеститорът да осигури 20-30% самоучастие, в което влиза и стойността на земята, а за останалото да търси заемен ресурс. По подобна схема ще се финансира офисният и логистичен парк Sofia Airport Center на американската компания Tisman International. Вече е в ход процедурата за избор на банка, а плановете са в комплекса да бъдат вложени над 200 млн. EUR. 50-56 млн. EUR банков заем е осигурен за първия етап от проекта Мегапарк на Soravia Bulgaria, чието строителство ще започне на бул. Цариградско шосе в София наесен.


Мащаб

Според Валери Вълчев с реализацията на подобни инвестиции нараства размерът на търсения заемен ресурс, като в някои случаи вече е над 100 млн. EUR за единичен проект. Подобна сума не е проблем и за банките у нас и може да се осигури като синдикиран заем. Според експертите въпросът е доколко кредитните условия на българския пазар са конкурентни на предлаганите от чужди финансови структури. Доскоро лихвите у нас бяха много по-високи от тези, които можеха да получат западните инвеститори в собствените си държави. Причината бе надбавката за политически и други рискове при формиране на лихвения процент, коментира управителят на Settle Real Estate Милен Марков. Според него обаче все още малко компании у нас имат достъп до чуждо финансиране. Очаква се през 2008 г. условията по инвестиционните кредити у нас и в чужбина да се изравнят, тъй като много чужди финансови институции ще предложат свои продукти в България, а български предприемачи ще потърсят средства извън страната, ако условията тук не са атрактивни, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА