Last news in Fakti

22 Февруари, 2007 00:00 541 0

Руска компания инвестира до 35 млн. евро в офис център в София

  • имоти-
  • компанията-
  • пазар-
  • според-
  • българия-
  • център-
  • расте-
  • пазара-
  • проекта-
  • търговските-
  • озеров-
  • млн евро
Руската група за недвижими имоти Миан планира да изгради офис център в София, съобщава компанията. Според експерти, цитирани в руските медии, стойността на инвестицията ще бъде между 25 и 35 млн. евро.

По информация на Миан това е първата стъпка от стратегията на компанията за излизане на международния пазар на имоти.

Тя вече е придобила терен от 5 хил. кв. м в София за 10 млн. евро. Парцелът има разрешение за строителство на офис център с разрешена обща площ за изграждане от 24 хил. кв. м.

Според плановете това ще бъде бизнес център клас А+, разположен „в деловия център на София“.

Строителните работи се планират да стартират "в близко време" като центърът трябва да бъде готов в края на 2008 г. В скоро време се очаква компанията да вземе решение във връзка с избора на партньори за реализацията на проекта като банки, застрахователни и строителни компании.

„Българският пазар демонстрира много добър потенциал и перспектива за висока доходност в сектора на търговските имоти“, коментира генералния директор на Миан Сергей Озеров.

От компанията планират и други проекти в близко време като за целта у нас ще бъде открито представителство на групата.

По думите на Озеров излизането на международните пазари е важно за компанията не толкова от гледна точка на очаквания допълнителен доход, колкото на новия опит, който може да се окаже съществен в стратегически план. Тя има за цел да проучи българския пазар на практика и след това ще вземе решение относно размера на инвестициите, които ще направи в дългосрочен план.

Според Миан има редица фактори, които са довели до избора на България за тази инвестиция, включително ръстът на БВП и умерената инфлация, благоприятният инвестиционен климат и по-конкретно подкрепата на правителството към чуждестранните инвеститори, както и географското местоположение.

Това, че България е напред в световната класация за най-предпочитаните страни за аутсорсинг, както и присъединяването й към ЕС са индикатор, че търсенето на качествени офис площи както от страна на големи български компании, така и от международни инвеститори ще расте, смятат от Миан.

Според Озеров България е атрактивна и предвид забавянето на ръста на цените на имотите в Русия, вследствие на което този у нас го е изпреварил.

Експерти, цитирани от руското издание РБК Daily, потвърждават, че изборът на България е оправдан и че интересът към търговските имоти расте. В сравнение с 2000 г. обемът на инвестициите в сегмента е нараснал четири пъти, а броят на сделките с имоти расте нараства между 15 и 20% годишно.

Управляващият директор на компанията за имоти Praedium Рубен Алчуджян обаче оценява по-сдържано перспективите на пазара на имоти у нас. „Това е малък пазар, който не предлага кой знае какъв потенциал“, коментира той.

Директорът на компанията за маркетингови проучвания „БЕШ“ Оксана Кримина пък смята, че проектът на Миан у нас представлява по-скоро проучване на пазара и конкретната ситуация в сферата на търговските имоти.

Миан развива строително-инвестиционна дейност на пазара на имоти от 1998 г. Досега е реализирала 20 строителни проекта на обща стойност 600 млн. долара. В момента портфолиото й включва 14 проекта с обща площ от над 1 млн. кв. м. Групата управлява активи на обща стойност повече от 880 млн. евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА