26 Февруари, 2007 00:00 757 0

Богаташи купуват вили в Гърция

  • имоти-
  • гърция-
  • крайбрежие-
  • обясни-
  • много-
  • значително-
  • цените-
  • които-
  • родните-
  • бонев-
  • покупката-
  • халкидики-
  • солун-
  • курорти
,Стара вила на тихото гръцко крайбрежие или луксозен апартамент по бетонираните български брегове? За все повече българи първото се оказва въпрос на престиж, а второто - на лошо направена сметка. Тенденцията вече е факт - докато в родните села близо до морето постепенно се заселват английски пенсионери, а курортите ни са пълни с бедни европейци, заможните българи оглеждат къщи в добрите квартали на Атина, Солун, Халкидики и дори на известния като магнит за световния хайлайф остров Миконос. Любители на фламенкото и коридата пък вече обикалят бреговете на Коста дел Сол, където са популярните испански курорти Марбея, Беналмадена, Торемолиньос и Естепона.

В момента става въпрос по-скоро за единични продажби, но от няколко месеца се забелязва сериозно увеличение на запитванията за покупката на къщи в Гърция и Кипър, обясни Борис Бонев, генерален мениджър на агенцията за луксозни имоти Unique Estates, част от "Адрес груп". Основната причина е, че след присъединяването на България към Евросъюза отпадат много административни ограничения. Досега за покупката на имот от чужденец например се е изисквало разрешение от Министерството на отбраната. Освен това след въвеждането на по-ясни данъчни и градоустройствени правила от края на миналата година гръцкият пазар на недвижими имоти е значително по-прозрачен и отново е на картата на международните инвеститори.

Повечето от сънародниците ни търсят къщи за собствено ползване, а не с цел инвестиция, посочи Борис Бонев. Те са склонни да отделят от 200 до 400 хил. евро за къщи от среден клас в Солун, Атина и Халкидики. Заради високите цени на по-луксозните имоти, по-голямо остава търсенето за наемане на вили за ваканцията или сезона. Такива са наблюденията и на управителя на "Форос недвижими имоти" Добромир Ганев. Повече са запитванията за имоти в Гърция и Кипър, но има интерес и към имоти в Испания - основно в Барселона и Коста дел Сол, обясни той. За разлика от южните ни съседки и въпреки свръхзастрояването обаче цените на имотите по испанското крайбрежие са значително по-високи - квадратен метър ваканционна площ в Марбея се продава за 3-5 хил. евро. Сънародниците ни обаче предпочитат да вложат парите си в имот от среден клас, но на престижно място, обясняват посредниците. Търсенето на ваканционни имоти в Гърция е най-голямо и заради близостта - пътят до Солун и Халкидики е по-кратък отколкото до родното Черноморие, обясни Бонев. Според Добромир Ганев по тази причина интересът на нашенци към покупката на имот в Гърция и Турция тепърва ще расте.

Двете страни вече привличат погледите и на родните предприемачи, които търсят терени за строителството на ваканционни селища. По много части на гръцкото крайбрежие цените на земите са съпоставими с тези у нас. В същото време цените, на които построеното може да се продаде, са средно с 30-40% по-високи, обясни шефът на "Форос". Терен за строителство в родните морски курорти вече трудно може да се намери под 80-100 евро, а доколкото е останало какво да се продава в Златни пясъци и Св. св. Константин и Елена, то е на цени от 500-700 евро/кв. м. Освен неяснотата около екологичните ограничения, които следват от включването на много от земите в "Натура 2000", все по-голям проблем става и да се намери голям парцел за строителство около известните наши курорти. За сметка на това по крайбрежието на Гърция се предлагат големи масиви земя, достигащи 270-300 хил. кв. м, като квадратът излиза средно 350 евро.

Предимство на гръцкия ваканционен пазар са и значително по-високата категория на туристическите услуги, по-доброто обслужване, качествената инфраструктура и мекият климат. Почти по цялото крайбрежие има условия за развитие на яхтен туризъм и страната привлича богати туристи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА