1 Март, 2007 00:00 683 0

Гръцки инвеститори стъпват на имотния пазар в Пиринско

  • гръцки-
  • според-
  • делчев-
  • големи-
  • строителство-
  • инвеститори-
  • страната-
  • гоце делчев
Нарастващ интерес на гръцки инвеститори към пазарите на жилища и земя в Югозападна България наблюдават брокерите на имоти с влизането на страната в ЕС. Инвестициите са насочени най-вече към земеделска земя, парцели за жилищно строителство, както и към терени в близост до големи инфраструктурни проекти за складове и логистика, леки производства и крайпътни хотели.


Активност

Търсенето на имоти в Пиринско от гръцки инвеститори се активизира още в средата на миналата година, отчитат местните посредници. Темповете на сключвани сделки за жилища и терени за строителство се запазиха и в началото на 2007 г. Клиентите са предприемачи и граждани, които инвестират в апартаментни сгради с цел последваща препродажба. Очакванията са цените на жилищата да продължават да растат и през следващите 2 години. Според анализаторите бумът в покупката на ниви и земя за строителство предстои. Гърците тепърва ще проявяват интерес към този вид инвестиции особено в близките погранични общини - Гоце Делчев, Сандански, Петрич. Предпоставките са плодородни почви, вода за напояване, възможности за развитие на всички видове туризъм.


Фактори

Ниската цена на земята и наличието на квалифицирана и сравнително ниско платена работна ръка са основните предпоставки за развитието на пограничните райони, коментира управителят на Settle Real Estate Милен Марков. Според него с падането на границите тези части на страната стават привлекателни не само за гръцките инвеститори. Атрактивността им идва от близостта до пристанище Солун, което е само на 150 км от Благоевград и открива големи възможности за търговия и нови пазари. В граничните райони досега не се инвестираше, защото имаше риск от дефанзива на потенциални врагове, а евентуална корекция на границите би иззела инфраструктура и производствени мощности, за които е платила България, допълни Милен Марков. С влизането на страната в ЕС обаче те имат шанс да се развият по-бързо от останалите, тъй като към целеви проекти в тях ще бъдат насочени сериозни средства по европейски програми.


На пазара

Няколко гръцки фирми вече са възложители на големи жилищно-търговски сгради в градските центрове в района - Виокат ЕООД и Сигас ЕООД в Благоевград, Вирон ЕООД в Гоце Делчев. Според местни брокери участието на гръцки купувачи на имотния пазар в Гоце Делчев стана забележимо след отварянето на новия ГКПП Илинден - Ексохи преди година. Оттогава разстоянието до Драма и Кавала се скъси на 60-80 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА