Last news in Fakti

13 Юни, 2007 00:00 475 0

Проектите за жилища поскъпват с 3 евро на кв. м.

  • архитектите-
  • сгради
С 2-3 евро за квадратен метър ще се увеличи цената на проектите за жилищни сгради от тази есен и ще стигне 12-15 евро. С 20-30% ще е по-скъпо проектирането на офис сгради спрямо жилищните. Това заяви вчера арх. Димитър Младенов от Камарата на архитектите в България. Причината е новата методика за управление размера на възнагражденията на проектантските услуги, която се очаква да влезе в сила през септември.

По думите на архитектите обаче евентуалното увеличение спокойно би могло да се обере от предприемачите. Сега едва една стотна от разходите по строителството на цяла сграда отиват за проектирането й - по-голямата част са за предприемача, терена, материалите и останалите разходи.

Гилдията на проектантите и архитектите настоява за въвеждане чрез закон на архитектурни конкурси за одобряване на проекти за мащабни сгради поне за центровете на големите градове. Според арх. Лило Попов няма логика за важни за даден град здания или обекти да се обявяват процедури по Закона за обществените поръчки и определящите фактори да са ниските цени и бързото изпълнение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА