Last news in Fakti

15 Юни, 2007 00:00 664 0

Допълнителните проверки намаляват риска

  • удостоверение
Когато купувач и продавач отидат при нотариус и той одобри документите за покупко-продажба, това не значи пълна сигурност и необоримост в правото на собственост. Освен документи по закон има и такива, които дават допълнителни гаранции за страните.

Рискове

На първо място, представените документи трябва да са наистина актуални независимо от общоприетия шестмесечен срок за валидност на много от тях. Добре е да се провери и дали няма предприета процедура по несъстоятелност или ликвидация въпреки липсата на законово изискване за такава проверка. В някои случаи проблеми по сделките може да се появят от посочване на неверни данни в подписваните декларации. Невярното посочване на семейно положение, включително и на годината на брака, може да доведе до продажба на имот, който е семейна съпружеска общност.

Проверка

Удостоверение за тежести трябва да се изисква още при предварителния договор, а не само при нотариалната сделка. Сред възможните тежести върху имота са искови молби, ипотеки и залози по Закона за особените залози, възбрани и други обезпечения, ограничени вещни права, договори за наем и за аренда. Сигурност дават и удостоверение за липса на реституционни претенции; удостоверение, че имотът не е общински или държавен; удостоверение за семейно положение; решение за развод и др.

Терените

При незастроен имот е важно да се провери в коя зона попада той и възможно ли е вкарването му в регулация. Важна проверка е и какви са параметрите за застрояване и съществуват ли ограничения по Натура 2000. Важен въпрос е анализът на документите - от тези “формалности” зависи дали купувачът няма да плати срещу лист хартия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА