Last news in Fakti

6 Юли, 2007 00:00 596 0

При големи площи се отбива от цената на квадратен метър

  • цената-
  • регулация-
  • квадратен-
  • метър-
  • квадратен метър
Няколко са основните фактори, които трябва да се взимат предвид при определяне цената на имота. Тя зависи както от площта и местоположението, така и от градоустройствените възможности, близостта до комуникации и др.

Размер

Големината на имота оказва влияние най-вече при изчисляването цената на квадратен метър - тя е по-ниска при по-големите площи.

При земя извън регулация може да се търси отбивка от обявената цена при площи над 100-150 дка. При градските парцели по-ниска цена на квадратен метър може да се търси и за имоти над 20-30 дка.

Място

Локацията е най-важният показател - традиционно силно в градовете е търсенето на земя на първа линия на големите булеварди, в близост до жилищни райони, в бързоразвиващи се търговски и офис зони. Най-ценни са местата с големи потоци от автомобили и хора, защото увеличават възможностите за развиване на успешен бизнес.

Ъгловите парцели също обикновено са на по-високи цени спрямо останалите, защото осигуряват две лица и по-добра видимост на сградата. Те дават възможност и за повишаване параметрите на застрояване - подобна процедура може да се опита при покупка в комбинация със съседните два парцела.

Площ

С поскъпването на земята все повече инвеститори определят цената на базата на квадратен метър от възможната разгъната застроена площ на бъдещата сграда.

Тези сметки се правят на базата на общия и подробния градоустройствен план и са определящи за цената на продаваната земя.

Комуникации

Цената на един парцел зависи и от това дали комуникациите минават в близост, далеч от него или през него. От значение е и точката, от която може да се изгради сградно отклонение. Ако тя е далеч, прокарването му може да струва по-скъпо от самия имот.

Подобни случаи има най-вече в периферията на градовете, където няма добре развити комуникации.

Проблем

За да влезе един имот в регулация, той трябва да има излаз на път. Вече има два случая в жк Люлин, при които Дирекцията за архитектура и градоустройство не разрешава излаз.

Беше обяснено, че това ще се реши с новия план за регулация и застрояване на целия квартал. Вариантът е или инвеститорът да плати за изготвянето му, или да изчака, което отнема много време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА