Last news in Fakti

17 Юли, 2007 00:00 589 0

Искат в "Кремиковци" да се строят и жилищни сгради

  • комбината-
  • архитект-
  • района
София да погледне дългосрочно върху развитието на района около "Кремиковци" и да позволи по-свободно строителство там, предлага сдружението "Граждани за Зелена София". В момента в общия устройствен план цялата територия на комбината е отредена като производствена зона. В тези зони не се допуска изграждане на жилищни сгради, строеж на училища, бизнес центрове и др.

"Това на практика не отчита възможността в дългосрочен план част от сега съществуващите производства да отпаднат и в района да се освободят територии за чисто производство и други дейности. След 15-20 г. при по-смела визия заводът в сегашния си вид изобщо може да го няма", коментира архитект Димитър Димитров. Според него придаването на различен устройствен статут на територията от около 11 000 декара ще повиши цената на земята и ще е стимул за собственика на комбината да променя дейността си.

Един от табаните край комбината да бъде отреден за гробищен парк, предлага още архитект Димитров.

Идеята вече е предложена на граждански сдружения в района на комбината, както и на главния архитект на София Петър Диков, който според сдруженията приветства идеята. Тепърва ще се търси начин за техническото й реализиране.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА