Last news in Fakti

3 Август, 2007 00:00 496 0

Дадоха червен картон за магистрала Тракия

  • премиера-
  • проекта-
  • тракия
Европейската статистическа служба (Евростат) вече е изготвила становище, че условията в анекса към договора за изграждането на автомагистрала Тракия представляват нерегламентирана държавна помощ за концесионера, научи в. Пари.

Отказ

Според експерти това означава, че Брюксел окончателно ще се откаже да финансира сделката. На 26 юли 2007 г. изтече тримесечният срок, в който концесионерът трябваше да осигури необходимите средства за проекта. Досега обаче няма официална информация от регионалното министерство това да се е случило. Както в. Пари прогнозира, нито една европейска банка не се е ангажирала да отпусне кредит на българо-португалския консорциум Магистрала Тракия, който ще изгражда аутобана.

Планове

Представителите на консорциума дори обмисляли на определен етап от процедурата да търсят средства за строителството на аутобана от финансова институция извън общността. В момента Министерството на регионалното развитие и благоустройството пази пълно мълчание кога ще тръгне проектът, въпреки че срокът за изпълнение на международния път вече тече, след като на 26 април 2007 г. бе парафиран договорът с концесионера.

Две депутатски питания към премиера Сергей Станишев по повод замразяването на проекта са били отхвърлени в парламента. Евгени Чачев от ДСБ е формулирал най-напред самостоятелно питане към премиера. Друг въпрос, свързан с бъдещето на магистралата, е бил зададен на Станишев от депутата от левицата Костадин Паскалев. Мотивът, с който е бил отхвърлен единият въпрос, е, че веднъж вече е било отговаряно на подобен казус. Другото оправдание било, че премиерът отговарял само за общата политика.

Недоволство

Самите португалски фирми, определени да строят Тракия - MSF, LENA и Somague, са били обезпокоени от зациклянето на концесията. Проблемът със забавянето на проекта е бил поставен пред премиера още по време на неговото посещение в Португалия преди няколко месеца.

След това въпросът отново е бил повдигнат от португалска парламентарна делегация у нас. Според източници на вестника на португалците е било обяснено, че строителството на магистралата ще започне най-рано в началото на ноември. Отрицателното становище на Евростат обаче може да промени коренно ситуацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА