Last news in Fakti

30 Септември, 2014 18:51 1 999 1

Все по-трудно се дава разрешително за строеж

  • строеж-
  • разрешение-
  • инвестиции
Все по-трудно се дава разрешително за строеж - 1
Снимка: М. Богданова ©

България е на 118-то място по издаване на разрешения за строеж, сочат данните на годишния доклад Doing Business, изготвен от Световната банка. За да може да заемем по-предна позиция е необходимо да се намали броят на изискуемите документи. В момента те са 18 броя. Също така е нужно да се работи върху съкращаване на времето, което отнема на инвеститора придобиването на този документ. Експертите на Световната банка отбелязват, че през последните години вместо да се облекчават процедурите в тази област те стават по-тежки за инвеститорите и значително затрудняват дейността им.

Това е и основната причина от Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (ЦППКОП) да се обърнат към Камарата на строителите в България (КСБ) за организиране на работни срещи и дискусии между Камарата, Центъра, Секретариата на Съвета за административна реформа при МС, на които да се формулират стратегически цели и конкретни стъпки за работа в съвместен проект. Целта на този проект ще е да помогне за намиране на решения за развитие на административния капацитет.

Според Елеонора Николова – заместник-директор на ЦППКОП, заради административната тежест и множеството режими потенциални инвеститори могат да се откажат да вложат средства в  България. „Оказа се, че у нас всеки е заградил някаква сфера, застанал е отпред и къса билетчета. Това обаче не е производство и от него няма полза за икономиката. Проблемът пред бизнеса е голям“, допълни тя.

По думите на инж. Глосов, КСБ е готова да предостави експерти, които да помогнат за развитието на проекта. „Необходимо цялостно да се облекчи процедурата по издаване на разрешение на строеж и да се намали административната  тежест” е мнението на инж. Глосов. Той посочи конкретни примери за срокове за издаване на разрешение, които достигат и до една година. Друг проблем е различната практика в отделните общини, където броят на изискваните от фирмите документи се разминава, а и има голяма доза субективизъм, проявявана от съответните местни администрации. Сроковете за издаване на разрешителни също масово не се спазват, каза още председателят на КСБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дидо

    0 0 Отговор
    Сетихте се , като заляхте България с бетон и то некачествен !!!