23 Август, 2007 00:00 720 0

Сгради убийци дебнат съседи и пешеходци

  • обаче-
  • сграда-
  • калинов-
  • кметът-
  • блока-
  • могат-
  • нарушения-
  • срутване-
  • които-
  • проект-
  • работи-
  • хората-
  • строеж-
  • арх влади калинов
,Тънки сметки за дебела печалба хвърлиха в ужас само преди дни цял блок на столичния бул. "Евлоги Георгиев". Сградата осъмна пропукана, а хората трябваше да напуснат домовете си. Драмата засега се размина, а кметът Бойко Борисов наложи 10 000 лв. глоба на на фирма от строителния надзор - "Румикс". Надзираван от тях изкоп за нов строеж предизвика пропукването на съседната пететажна сграда. Причина за санкцията: общината не е одобрила проект за изкопните работи, а строителите карали по собствен план. Това е максималната глоба, която вече се налага по новия Закон за устройство на територията, обясни шефът на общинската дирекция "Контрол по строителството" арх. Влади Калинов. Според нормативната уредба освен книжата за право на строеж фирмите са задължени да представят и специален проект за изкопните работи. Единствената цел на това "усложнение" е да се избегнат подобни инциденти. Скандалът се развихри в края на миналата седмица, когато кооперацията видимо се разцепи. По нареждане на общината районът беше обезопасен, а по-късно кметът Борисов спря строежа. Градската управа прати и геодезисти, които да установят причините за инцидента. Резултатите от проучването сочат, че изкопът за строежа е трябвало да бъде дълбок 3,5 м, а той бил повече от четири метра.

Сградата се състои от две конструкции, строени с разлика във времето десет години, разказа още арх. Калинов. Само поради това къщата все още не е рухнала, обясниха експерти. Замазаната фуга между двете части се е пропукала и това е било сигнал, че земята от долу поддава. В момента внимателно се следи дали фугата се разраства. Няма опасност от срутване, категоричен е обаче шефът на общинския строителен контрол. Строежът обаче няма да продължи, докато не се одобри проект за допълнително укрепване на изкопа и не се извършат укрепителните работи.

Обитателите на блока могат да се договорят със строителната фирма за обезщетение, смята Калинов. Както те, така и той са внесли писма в Дирекция "Национален строителен контрол". По Закона за бедствията и авариите от ДНСК трябва също да се произнесат по случая. Бившият депутат Георги Аврамов, който е собственик на фирмата инвеститор "ЛЕКС-СА", още не е казал дали ще се договаря с хората от блока. Те могат да си търсят правата и в съда.

Подобни случки като тази на "Евлоги Георгиев" вече са практика. 8-етажен блок в квартал "Изгрев" също бе застрашен от срутване през май, след като пороен дъжд напълни изкопа на съседен парцел, предвиден за строеж, а оградата помежду им падна в рова. Хората от единия вход на блока бяха евакуирани. Кметът на район "Изгрев" Павлин Колев и арх. Влади Калинов тогава коментираха, че проектът на новостроящата сграда е законосъобразен, но извън всякакви технически норми. Изпълнението било с редица нарушения.

Ако този случай се размина без жертви, съдбата невинаги е толкова благосклонна. Често жертви на необезопасени строежи стават работниците. През декември 2004 г. при срутване на сграда на бул. "България" загина 22-годишен работник. Оказа се, че на обекта са установени различни нарушения, които обаче не били причина за инцидента. Строежът бе необезопасен, част от работниците са били без трудови договори. При работа някои от строителите не са използвали каски и други предпазни средства, установи последвалата проверка. Човешкият живот тогава бе изкупен с 5 акта за нарушения и няколко задължителни предписания.

Междувременно едва вчера стана готова и експертизата за причините за трагедията, изготвена от следствието. Очаква се резултатите да бъдат оповестени днес.

През септември 2006 г. ремонт в пететажна сграда на ул. "Алабин" 39 почерни две семейства. Под рухналата стена бяха премазани 26-годишната Деница Ченишева и две години по-малката Петрина Христова. Виновник за трагичния инцидент обаче все още не е посочен.

Опасните сгради в страната, които могат всеки момент да се срутят, са над 15 000, сочи доклад, изготвен по поръчка на министър Емел Етем. Най-много били неподдържаните постройки в малките общини - около 10 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА